Ακτιβιστές του περιβάλλοντος της ομάδας Ultima Generazione («Τελευταία Γενιά») απασχόλησαν και πάλι τις αρχές και τα διεθνή μέσα, αυτή τη φορά πετώντας μπογιά σε εξωτερικό τοίχο του Παλάτσο Βέκιο στη Φλωρεντία.
Αρκετοί τουρίστες που ήταν αυτόπτες μάρτυρες αποδοκίμασαν τους ακτιβιστές. Στο σημείο βρισκόταν και ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ντάριο Ναρντέλα, που φέρεται να φώναξε σε έναν ακτιβιστή, ζητώντας του εξηγήσεις και επιχειρώντας να τον σταματήσει. Κοιτάζοντας τους λερωμένους τοίχους του φρουρίου, ο δήμαρχος γονάτισε κρατώντας τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του, σε ένδειξη αγανάκτησης.
Οι δύο ακτιβιστές συνελήφθησαν, οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν άμεσα και σε αυτές συμμετείχε προσωπικά και ο Ναρντέλα.
Από την πλευρά της, η οργάνωση υποστήριξε πως χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα μπογιά που διαλύεται εύκολα με τη χρήση νερού. Οι ακτιβιστές διαμαρτυρήθηκαν για περικοπές που, κατά τους ίδιους, στέρησαν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από δράσεις για την θωράκιση της χώρας απέναντι σε κύματα ξηρασίας και άλλες επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
Το «Παλαιό Παλάτι» είναι σήμερα το δημαρχείο της Φλωρεντίας. Το ρωμαϊκού ρυθμού παλάτι-φρούριο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά οικοδομήματα της Τοσκάνης. Έχει θέα της πλατείας της Σινιορίας, με το αντίγραφο του αγάλματος «Δαβίδ» του Μικελάντζελο και μίας σειράς άλλων αγαλμάτων στην παραπλήσια Loggia dei Lanzi.
«Οι δράστες θα πληρώσουν για την αποκατάσταση»
Πριν λίγη ώρα ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον δήμαρχο Ντάριο Ναρντέλα και σε ολόκληρη την πόλη της Φλωρεντίας.
«Η βεβήλωση του Παλάτσο Βέκιο είναι μια ακόμη απερίσκεπτη ενέργεια, ένας απροκάλυπτος βανδαλισμός χωρίς κανένα ελαφρυντικό» υπογράμμισε ο υπουργός. «Δεν πρόκειται για επιδεικτικές χειρονομίες χωρίς ζημιές, διότι εκτός από το σημαντικό κόστος καθαρισμού που βαρύνει την κοινότητα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνέπειες για εικόνα της Ιταλίας, η οποία συνδέεται στενά με την εθνική πολιτιστική κληρονομιά. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση του συστήματος κυρώσεων, και κυρίως για κανόνες που υποχρεώνουν τους υπεύθυνους να πληρώνουν το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης των χώρων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ακτιβιστές πετούν αντικείμενα και υλικά σε έργα τέχνης στην Ιταλία. Στις 4 Νοεμβρίου του 2022 είχαν ρίξει μια σούπα λαχανικών σε πίνακα του Βαν Γκογκ στη Ρώμη, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα έριξαν 8 κιλά αλεύρι σε αυτοκίνητο του Άντι Γουόρχολ που εκτίθεται στο Μιλάνο.
Πηγή: ΕΡΤ και La Repubblica
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr