Το χρονικό του πρώτου θερμού επεισοδίου στον αέρα

Το χρονικό του πρώτου θερμού επεισοδίου στον αέρα

Γιατί οι Ρώσοι έριξαν το αμερικανικό drone στη Μαύρη Θάλασσα – Πώς αποσοβήθηκε η κλιμάκωση

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες εικόνες υψηλής ευκρίνειας της σύγκρουσης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους με άοπλο αμερικανικό αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), το οποίο συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, δημοσιοποίησε την Πέμπτη το Πεντάγωνο. Στο έγχρωμο βίντεο, διάρκειας 42 δευτερολέπτων, δύο ρωσικά μαχητικά Su-27 εμφανίζονται να πραγματοποιούν διελεύσεις υψηλής ταχύτητας μπροστά στο αμερικανικό drone, απελευθερώνοντας άγνωστο υγρό. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εκτιμούν ότι τα ρωσικά μαχητικά απελευθέρωσαν αεροπορικό καύσιμο πάνω στο αμερικανικό MQ-9 Reaper. Οι εικόνες ξεκαθάρισαν την αρχική σύγχυση γύρω από τον αριθμό των εμπλεκόμενων ρωσικών μαχητικών, με το Πεντάγωνο να αποσαφηνίζει ότι κάθε Su-27 πραγματοποίησε πολλαπλές κινήσεις αναχαίτισης με στόχο το drone. Στην τελική διέλευση, το ρωσικό μαχητικό συγκρούεται με το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Το βίντεο που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο δεν εμφανίζει τη σύγκρουση, με τις κάμερες του drone να διακόπτουν τη λειτουργία τους και να συνεχίζουν την καταγραφή τους λίγα δευτερόλεπτα αργότερα. Στις εικόνες αυτές, η κατεστραμμένη προπέλα του Reaper είναι εμφανής.

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, κατηγόρησε τη Ρωσία για «επικίνδυνη, παράτολμη και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά». Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν έχει παραβιάσει τη διεθνή νομοθεσία, αποδίδοντας αρχικά τη σύγκρουση σε εσφαλμένο ελιγμό του Αμερικανού «τηλεχειριστή» του drone. Την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Πενταγώνου υπογράμμιζαν ότι το βίντεο προσφέρει οπτικά πειστήρια, που στηρίζουν την αμερικανική εκδοχή του περιστατικού. Πρόκειται για την πρώτη πιστοποιημένη εκ του σύνεγγυς επαφή μεταξύ ρωσικού και αμερικανικού στρατού μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία πέρυσι.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οξύνει την ένταση μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, μετατρέποντας τη Μαύρη Θάλασσα σε πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων. Η Ρωσία έχει αποκλείσει τα ουκρανικά πλοία στα λιμάνια τους, αν και η Ουκρανία διατηρεί τη δυνατότητα εξαγωγής σιτηρών μέσω θαλάσσης χάρη σε συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ των δύο χωρών. Η δημοσιοποίηση του βίντεο της σύγκρουσης των αεροσκαφών πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός ΥΕΘΑ Οστιν είχε ασυνήθιστη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σοϊγκού, στον απόηχο του εναέριου περιστατικού. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν ότι ο υπουργός επικοινώνησε με τον Σοϊγκού σε μία προσπάθεια να προληφθεί κάθε πιθανότητα κλιμάκωσης της κρίσης και περαιτέρω όξυνσης στις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Οστιν είπε ότι κάλεσε τον Σοϊγκού στο τηλέφωνο προκειμένου να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα», ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν ο Ρώσος υπουργός επανέλαβε τις διαψεύσεις της κυβέρνησής του για σκόπιμη πρόσκρουση του μαχητικού με το Reaper με στόχο την προσθαλάσσωσή του. «Η συζήτηση είναι σημαντική δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης», υπογράμμισε ο κ. Οστιν.

Aσυνήθιστη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού.

Σε δελτίο Τύπου που απέστειλε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σοϊγκού αντέτεινε ότι το περιστατικό προκλήθηκε από την άρνηση των Αμερικανών χειριστών του drone να τηρήσουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που έχει θεσπίσει η Ρωσία, αποκαλώντας «φύσει προκλητικές» τις πτήσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα ανοικτά της Κριμαίας. Η Ρωσία είχε αρχικά αρνηθεί, την Τρίτη, ότι μαχητικά αεροσκάφη της ευθύνονταν για τη συντριβή του αμερικανικού drone. Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η ρωσική πολεμική αεροπορία είχε αναφέρει ότι διέταξε την απογείωση δύο μαχητικών για τον εντοπισμό και την αναγνώριση του μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους, με το αμερικανικό drone να προχωράει σε ελιγμούς αποφυγής, προτού χάσει απότομα ύψος και συντριβεί στη θάλασσα. ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν παραδεχθεί ότι μοιράζονται πληροφορίες από τις πτήσεις αυτές, ιδίως σε ό,τι αφορά τις κινήσεις ρωσικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Το απόσπασμα του βίντεο από το drone που δημοσιοποίησε το Πεντάγωνο την Πέμπτη παρουσιάζει μόνο μέρος του περιστατικού και της πραγματικής αερομαχίας που διεξήχθη στους ουρανούς πάνω από την Κριμαία. Για περίπου 40 λεπτά πριν από τη συντριβή του αμερικανικού αεροσκάφους, λέει το Πεντάγωνο, το drone πετούσε σε υψόμετρο 25.000 ποδών (6.000 μέτρων), πριν κάνουν την εμφάνισή τους τα ρωσικά μαχητικά, τα οποία πραγματοποίησαν 19 διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα μπροστά στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, απελευθερώνοντας μεγάλο όγκο καυσίμων πάνω του στις τέσσερις τελευταίες διελεύσεις τους, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η πρόσκρουση σημειώθηκε στην τελευταία διέλευση, καθώς ένα από τα ρωσικά μαχητικά πλησίασε το Reaper από πίσω με μεγάλη ταχύτητα. Καθώς ο χειριστής του Su-27 σήκωσε απότομα το ρύγχος του αεροσκάφους του, αυτό προσέκρουσε στην προπέλα του αμερικανικού drone, προκαλώντας του βλάβη και απώλεια ώθησης. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ταξίδεψε για λίγα ακόμη λεπτά, προτού οι τηλεχειριστές του το προσθαλασσώσουν περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χερσονήσου της Κριμαίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT