Υεμένη: Ανταλλαγές εκατοντάδων αιχμαλώτων με φόντο τη συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Υεμένη: Ανταλλαγές εκατοντάδων αιχμαλώτων με φόντο τη συμφωνία Ιράν – Σαουδικής Αραβίας

Η -υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία- κυβέρνηση της Υεμένης και οι -υποστηριζόμενοι από το Ιράν- σιίτες αντάρτες Χούθι προχωρούν σε ανταλλαγές συνολικά περίπου 900 κρατουμένων, μεταξύ αυτών και Σαουδαράβων.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η (υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία) κυβέρνηση της Υεμένης και οι (υποστηριζόμενοι από το Ιράν) σιίτες αντάρτες Χούθι προχωρούν σε ανταλλαγές συνολικά περίπου 900 κρατουμένων, μεταξύ αυτών και Σαουδαράβων.   

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν κρατούμενους μετά από συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν επισήμως, οι Χούθι πρόκειται μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες να απελευθερώσουν 181 κρατούμενους, μεταξύ των οποίων 15 Σαουδάραβες και τρεις Σουδανούς, και η κυβέρνηση της Υεμένης, από την άλλη πλευρά, 706 κρατουμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εξέλιξη έρχεται λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών δεσμών μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας.

Τεχεράνη και Ριάντ υποστήριζαν τα περασμένα χρόνια αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Υεμένης.

Υπό αυτό το πρίσμα, πολλοί υποστηρίζουν πλέον ότι η επιτυχία της ιρανο-σαουδαραβικής διπλωματικής επαναπροσέγγισης πρόκειται να κριθεί στο μέτωπο της Υεμένης, όπου εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Απρίλιο του 2022 κι έπειτα, επικρατεί μια μάλλον εύθραυστη εκεχειρία.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Gzero  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT