Ε.Ε.: Περιοδεία Μπρετόν στις αμυντικές βιομηχανίες Γαλλίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Πολωνίας

Ε.Ε.: Περιοδεία Μπρετόν στις αμυντικές βιομηχανίες Γαλλίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Πολωνίας

Η Ε.Ε. σχεδιάζει να αγοράσει από κοινού όπλα - μια κίνηση που θα μπορούσε να ωφελήσει τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ο Γάλλος επίτροπος υποστηρίζει, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αρχίσουν να αγοράζουν πιο πολλά ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Ε.Ε., επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις αμυντικών κολοσσών όπως η MBDA και η Nexter στη Γαλλία. Εν συνεχεία, αυτήν την εβδομάδα θα επισκεφτεί την Τσεχία και τη Σλοβακία, αργότερα την Πολωνία και, ενδεχομένως, την Ιταλία, όπως αναφέρει το Politico.

Απηχώντας θέσεις που έχει ήδη εκφράσει δημοσίως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος επίτροπος σπεύδει και αυτός να υποστηρίξει, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, ότι οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να αγοράζουν πιο πολλά ευρωπαϊκά οπλικά συστήματα.

«Η ιδέα είναι, επί της ουσίας, να αγοράζουμε ευρωπαϊκά (σ.σ.: συστήματα), έχουμε τις δυνατότητες», δήλωσε ο ίδιος έπειτα από τις επισκέψεις του στις εγκαταστάσεις των MBDA και Nexter.

«Συνολικά, η γαλλική αμυντική βιομηχανία -τομέας που έχει ιστορικά στενούς δεσμούς με το γαλλικό κράτος- θα μπορούσε να λάβει ένα μεγάλο κομμάτι από τα νέα συμβόλαια αγοράς οπλικών συστημάτων, πολύ δε περισσότερο εάν οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης θελήσουν να απομακρυνθούν από τις αγορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων», σημειώνει το Politico, με το βλέμμα στραμμένο σε γαλλικές αμυντικές βιομηχανίες όπως οι Nexter, MBDA, Dassault Aviation, Safran και Thalès.

«Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έπειτα, η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης -και ειδικά της Γαλλίας- δέχεται πιέσεις να αυξήσει την παραγωγή της ώστε να βοηθήσει από τη μια πλευρά το Κίεβο να αποκρούσει την επιθετικότητα της Μόσχας και να αντικαταστήσει, από την άλλη πλευρά, τα όπλα που δωρίζουν οι ευρωπαϊκοί στρατοί στην Ουκρανία», σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.

«Για πρώτη φορά, η Ε.Ε. σχεδιάζει να αγοράσει από κοινού όπλα – μια κίνηση που θα μπορούσε να ωφελήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες», συνεχίζει το Politico.

«Αυτή η στρατηγική προβλέπει ότι η Ε.Ε. θα διαπραγματεύεται από κοινού συμβόλαια αγοράς ώστε να συνεχίσουν τα πυρομαχικά να ρέουν προς την Ουκρανία και παράλληλα να αναπληρώνονται τα αποθέματα της Ευρώπης που εξαντλούνται λόγω των δωρεών.

Η ίδια στρατηγική αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να βοηθήσει τις χώρες να αγοράσουν συλλογικά πυραύλους για την Ουκρανία. Για την προσπάθεια αυτή, η Ε.Ε. έχει βάλει στην άκρη 1 δισεκατομμύριο ευρώ για νέες αγορές.»

Με πληροφορίες από Politico

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT