Αντιδράσεις από τη δήλωση Ισραηλινού υπουργού πως «δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός»

Αντιδράσεις από τη δήλωση Ισραηλινού υπουργού πως «δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός»

«Ποιος ήταν ο πρώτος Παλαιστίνιος βασιλιάς; Τι γλώσσα μιλούν οι Παλαιστίνιοι; Υπήρξε ποτέ παλαιστινιακό νόμισμα; Υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία ή πολιτισμός; Τίποτα. Δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός» ανέφερε ο  Μπεζαλέλ Σμότριτς σε ομιλία του στο Παρίσι. 

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες εβδομάδες μετά από σχόλιό του πως η παλαιστινιακή πόλη Χουάρα πρέπει να σβηστεί από το χάρτη, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ προέβη σε νέα εμπρηστική δήλωση, αρνούμενος την ύπαρξη παλαιστινιακού λαού, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσινγκτον. 

«Ποιος ήταν ο πρώτος Παλαιστίνιος βασιλιάς; Τι γλώσσα μιλούν οι Παλαιστίνιοι; Υπήρξε ποτέ παλαιστινιακό νόμισμα; Υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία ή πολιτισμός; Τίποτα. Δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός» ανέφερε ο Μπεζαλέλ Σμότριτς σε ομιλία του στο Παρίσι. 

«Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια, αυτή είναι η βιβλική αλήθεια (…) και αυτή την αλήθεια πρέπει να ακούσουν οι Άραβες στο Ισραήλ όπως και κάποιοι Εβραίοι στο Ισραήλ που είναι μπερδεμένοι. Αυτή η αλήθεια πρέπει να ακουστεί εδώ, στο Μέγαρο των Ηλυσίων, και στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον και όλος ο κόσμος πρέπει να ακούσει αυτή την αλήθεια, διότι είναι η αλήθεια», τόνισε ο Σμότριτς.

Τα σχόλια του Σμότριτς έγιναν την ίδια ημέρα που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συναντιούνταν στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης εν όψει Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους και Πάσχα για τους εβραίους. 

Ο υπουργός, που διαθέτει εξουσίες μεταξύ άλλων στην ισραηλινή μονάδα που ελέγχει τα συνοριακά περάσματα και τις άδειες προσέλευσης των Παλαιστινίων, δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται την ύπαρξη του λαού της Παλαιστίνης. Έχει κάνει στο παρελθόν αμφιλεγόμενα σχόλια για τους Παλαιστινίους, αλλά και άλλα ζητήματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ. 

Αντιδράσεις 

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατακεραύνωσε τα σχόλια Σμότριτς ως «ρατσιστικά», χαρακτηρίζοντάς τα «μια απόπειρα παραχάραξης της ιστορίας».

Οι δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες «δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός και ότι αυτός αποτελεί εφεύρεση των 100 τελευταίων ετών είναι αδιαμφισβήτητη απόδειξη του ρατσισμού της ακραίας σιωνιστικής ιδεολογίας της τρέχουσας ισραηλινής κυβέρνησης», κατήγγειλε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Στάγεχ. 

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κέρμπι αντέδρασε στα σχόλια, λέγοντας πως δε βοηθούν στην εκτόνωση της έντασης στην περιοχή. 

«Αντιτιθέμεθα κάθετα σ’αυτού του είδους τη ρητορική. Κι είναι εξαιρετικά άχρηστη στην -εκ νέου- προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης και εξεύρεσης μιας βιώσιμη λύσης δύο κρατών» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση. «Δε θέλουμε να βλέπουμε καμία ενέργεια ή ρητορική που μπορεί να εμποδίσει το δρόμο ή να γίνει εμπόδιο σε μία βιώσιμη λύση δύο κρατών, και ρητορική όπως αυτή είναι εμπόδιο» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Σμότριτς, στον οποίο έχει επίσης ανατεθεί η επίβλεψη της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στις αρχές Μαρτίου πως «θεωρώ πως το χωριό Χουάρα πρέπει να σβηστεί. Νομίζω πως το κράτος του Ισραήλ πρέπει να το κάνει αυτό, όχι οι πολίτες, για όνομα του Θεού».

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT