Τα τεχνολογικά «θαύματα» που υπόσχονται υγεία και μακροζωία

Τα τεχνολογικά «θαύματα» που υπόσχονται υγεία και μακροζωία

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσατε να κατασκευάσετε ένα όργανο ή ένα μέρος του σώματός σας, ή αν μπορούσατε να χειραγωγήσετε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας λειτουργεί;

4' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου είναι η καρδιακή ανακοπή και η ιατρική επιστήμη έχει αναπτύξει διάφορες μεθόδους για την αντιμετώπιση και την πρόληψη των καρδιακών επεισοδίων, «καθαρίζοντας» τις αρτηρίες ή επαναδρομολογώντας τις με μπαϊπάς. Όμως, αυτές οι μέθοδοι έχουν βαρύ κόστος: χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς, αργή αποκατάσταση, αδύναμο κυκλοφορικό σύστημα.

Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ανακαλύπτονται νέες τεχνολογίες – όπως τα νανορομπότ – που τελικά θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο και υγιείς.

Αναγέννηση οργάνων και ιστών

Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ εργάζεται πάνω σε μια τεχνική που θα επιτρέπει στον χιαστό σύνδεσμο στο γόνατο να αυτο-επουλώνεται, αντί να απαιτείται χειρουργική επέμβαση με τένοντα από άλλο άτομο, ζώο ή από άλλο μέρος του σώματός του ασθενούς.

Η τεχνική αυτή περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός «σφουγγαριού» σε σχήμα κλεψύδρας, γεμάτου με αίμα του ασθενούς, αυξητικούς παράγοντες και βλαστοκύτταρα, που θα λειτουργήσουν ως «γέφυρα» μεταξύ των δύο σχισμένων κομματιών. Τα τμήματα αναπτύσσονται και επανασυνδέονται, καθιστώντας περιττή την παρεμβατική αποκατάσταση.

Οι επιπτώσεις εδώ υπερβαίνουν την απλή βελτίωση της αθλητικής απόδοσης- η μέθοδος θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης αρθρίτιδας σε μεταγενέστερη ηλικία, που συχνά ακολουθεί τις συμβατικές αποκαταστάσεις του χιαστού.

Τεχνητά όργανα

Το ανθρώπινο είδος πιθανώς πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο «χρυσό» πρότυπο της μακροζωίας: μια γενετικά αναγεννημένη καρδιά ή μία τεχνητή καρδιά. Ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ πιστεύουν ότι αν είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε χρήματα, θα μπορούσαν να αναπτύξουν εργαστηριακά μία τέτοια καρδιά, σε λιγότερο από τρία χρόνια. 

Η πρόοδος είναι ήδη ορατή στις μελέτες για τρισδιάστατα, εκτυπωμένα όργανα, και στην παραγωγή μηχανισμών και υλικών που μπορούν να λειτουργήσουν όπως οι ανθρώπινοι ιστοί (ακόμη και ιστοί που μοιάζουν με πνεύμονες, και «κολλούν» COVID-19 όπως οι πραγματικοί πνεύμονες και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη πιθανών θεραπειών και αντιικών φαρμάκων).

Μια αυστραλιανή εταιρεία ανέπτυξε πρόσφατα μια ρομποτική συσκευή που εκτυπώνει δερματικά κύτταρα ασθενών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση δερματικών βλαβών από πληγές ή εγκαύματα.

«Φανταστείτε έναν κώδικα υπολογιστή για όλα τα μέρη του σώματός σας αποθηκευμένο στο cloud», μας προτρέπει το National Geographic. «Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε τρισδιάστατα εκτυπωμένες δομές για αντικατάσταση, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αφαιρέστε τον καρκίνο των οστών και αντικαταστήστε το ασθενές οστό με μια νέα δομή ίδιου σχήματος, μεγέθους και αντοχής, με τους ίδιους συνδέσμους και αρθρώσεις (…) Αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό μέσα σε 10 χρόνια».

Χειραγώγηση πρωτεϊνών

Τι θα συνέβαινε αν μπορούσατε να κατασκευάσετε ένα όργανο ή ένα μέρος του σώματός σας, ή αν μπορούσατε να χειραγωγήσετε τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας λειτουργεί; Στην Κορέα, οι ερευνητές δοκιμάζουν αντιγηραντικά φάρμακα που μεταβάλλουν τη δραστηριότητα των πρωτεϊνών σε κύτταρα σκουληκιών. Τα φάρμακα υπαγορεύουν στο σώμα να μετατρέπει τη ζάχαρη σε ενέργεια όταν η κυτταρική ενέργεια εξαντλείται. Τα τυχερά σκουλήκια που δοκίμασαν τα φάρμακα, πήραν παράταση ζωής με αυτή την τεχνολογία.

Εργαλεία επιδιόρθωσης

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να μας εξασφαλίσει μακροζωία, είναι οι εξελίξεις στον τομέα των βαλβίδων της καρδιάς, οι οποίες φθείρονται με την πάροδο του χρόνου.

Περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας 85 έως 95 ετών χρειάζονται θεραπεία ή αντικατάσταση. Η αντικατάσταση των βαλβίδων απαιτούσε παλαιότερα χειρουργείο ανοικτής καρδιάς, με διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς και χρήση αντλίας για την κυκλοφορία του αίματός, μια επέμβαση που εγκυμονούσε σοβαρό κίνδυνο. Έξι μήνες μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, το 17% των ασθενών παρουσίαζε έκπτωση της νοητικής λειτουργίας.

Σήμερα, ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο αρκεί για την αντικατάσταση μιας βαλβίδας επιτρέποντας πολύ πιο γρήγορη ανάρρωση. «Θα χρειαστεί να αντικαταστήσουμε πολύ περισσότερες βαλβίδες, αν οι άνθρωποι αρχίσουν να ζουν 20 έως 30 χρόνια περισσότερο, οπότε είναι καλό νέο πως η επιστήμη της αντικατάστασης φαίνεται να προπορεύεται της γήρανσής μας», σχολιάζει το National Geographic. 

Παιχνίδια υψηλής τεχνολογίας

Η τεχνητή νοημοσύνη, η εικονική πραγματικότητα, η αναβαθμισμένη τεχνολογία, η συλλογή δεδομένων και άλλες πρόοδοι θα αλλάξουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για την υγεία μας – και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτήν. Υπάρχουν ήδη εφαρμογές που μας συνδέουν με γιατρούς για άμεσες συμβουλές. Αυτές οι εφαρμογές επιτρέπουν την ιατρική φροντίδα από απόσταση, η οποία ήταν προηγουμένως αδύνατη.

Τι θα συμβεί όταν η τεχνολογία επόμενης γενιάς γίνει πραγματικότητα; Η βελτιστοποίηση στη συλλογή δεδομένων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάπτυξη καλύτερων φαρμάκων. Φορητές συσκευές (wearables) θα μπορούσαν όχι μόνο να παρακολουθούν τι κάνουμε αλλά να και προβλέπουν καταστάσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προβλέψει ότι μια βαλβίδα θα φθαρεί πριν σας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Πιο γρήγορη διάγνωση θα μπορούσε να σημαίνει καθυστέρηση ή και αποτροπή προβλημάτων υγείας. 

Ένας ερευνητής γενετικής του Γέιλ έχει αναπτύξει μια φορητή συσκευή υπερήχων. Αν και δεν έχει την υψηλή ευκρίνεια ενός μηχανήματος υπερήχων των 100.000 δολαρίων, η φορητή συσκευή των 2.000 δολαρίων θα μπορούσε να κάνει τη σάρωση εύκολη και συνηθισμένη πρακτική, βοηθώντας τους γιατρούς να διακρίνουν τους ασθενείς που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. 

Καθυστερώντας τον θάνατο, επί πληρωμή

Μια πρόσφατη έκθεση του CNBC προέβλεπε ότι η αγορά της «καθυστέρησης του θανάτου» αναμένεται να φτάσει τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια με έμφαση στους μεγάλους όγκους δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, την επεξεργασία γονιδίων, τη μηχανική τροφίμων και τα φάρμακα για τη στοχευμένη θεραπεία ασθενειών. 

Αυτές οι αλλαγές θα παρατείνουν την διάρκεια υγιούς ζωής, θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας από τη μέση ηλικία και μετά, και, πιθανότατα, θα διπλασιάσουν τα χρόνια της ακμής.

Και μπορεί το αρχικό κόστος αυτών των ανακαλύψεων για την «καθυστέρηση του θανάτου» να είναι υψηλό, όπως συνέβη και με τις καινοτομίες του παρελθόντος, αλλά θα μειωθεί ραγδαία με την πάροδο του χρόνου. «Αυτό που κάποτε ήταν επιστημονική φαντασία θα γίνει μια ακριβή πραγματικότητα, και στη συνέχεια μια εύκολη, προσιτή, διαδεδομένη πρακτική».

Πηγή: National Geographic

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT