Καναδάς – ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει συμφωνία με την Οτάβα για την παράτυπη μετανάστευση

Καναδάς – ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοινώνει συμφωνία με την Οτάβα για την παράτυπη μετανάστευση

Ενώπιον του καναδικού Κοινοβουλίου, ο Μπάιντεν «χαιρέτισε» επίσης τη δέσμευση του Καναδά να δεχθεί σε τακτική βάση 15.000 μετανάστες που προέρχονται από όλη την αμερικανική ήπειρο.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα στην Οτάβα ότι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «εργαστούν από κοινού για να αποθαρρύνουν τις παράνομες διελεύσεις» στα κοινά τους σύνορα, ένα θέμα που συζητείται έντονα σήμερα από τους Καναδούς πολιτικούς.

Ενώπιον του καναδικού Κοινοβουλίου, ο Μπάιντεν «χαιρέτισε» επίσης τη δέσμευση του Καναδά να δεχθεί σε τακτική βάση 15.000 μετανάστες που προέρχονται από όλη την αμερικανική ήπειρο.

Ο Καναδάς θα δεχθεί 15.000 μετανάστες σε ανθρωπιστική βάση από το δυτικό ημισφαίριο σε ένα έτος, ως εναλλακτική λύση στην παράτυπη μετανάστευση.

Νωρίτερα σήμερα, καναδική κυβερνητική πηγή με γνώση των συνομιλιών δήλωσε στο Reuters ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συμφωνία που μπορεί να επιτρέπει το κλείσιμο μιας ανεπίσημης συνοριακής διέλευσης μεταξύ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και της επαρχίας του Κεμπέκ, αλλά οι τελευταίες λεπτομέρειες μένει να εξεταστούν.

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο του Καναδά ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι ειρηνικές χώρες και οι δύο τους είναι ενωμένες στη στήριξη του ΝΑΤΟ για να δράσει ενάντια σε «οποιαδήποτε απειλή».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ και ο Kαναδάς δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού και σε αρκετά ακόμη θέματα, όπως η άμυνα και η ασφάλεια, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες μετά τη συνάντηση μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Τριντό.

Καναδάς και ΗΠΑ αναγνωρίζουν «τη σοβαρή μακροπρόθεσμη πρόκληση για τη διεθνή τάξη που θέτει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των διασπαστικών ενεργειών όπως ο οικονομικός καταναγκασμός, πολιτικές και πρακτικές που δεν αφορούν την αγορά και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσαν οι δύο χώρες σε κοινή δήλωση.

Μπάιντεν: Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με το Ιράν, μία ημέρα αφότου διέταξε αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, από τα οποία σκοτώθηκαν φιλοϊρανοί μαχητές.

Ο Μπάιντεν τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δράσουν «με σθένος» για να προστατεύσουν τους Αμερικανούς πολίτες.

Η επιδρομή στη Συρία διατάχθηκε σε αντίποινα για τον θάνατο ενός Αμερικανού και τον τραυματισμό πέντε στρατιωτών σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Μην αμφιβάλετε: οι ΗΠΑ δεν (…) επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν αλλά είναι έτοιμες να ενεργήσουν με σθένος για να προστατεύσουν το λαό τους», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

«Η Κίνα δεν έχει εφοδιάσει “ακόμη” με όπλα τη Ρωσία»

Ενώ σημείωσε ότι η Κίνα δεν έχει εφοδιάσει τη Ρωσία με σημαντικά οπλικά συστήματα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Το ακούω εδώ και τρεις μήνες ότι η Κίνα πρόκειται να παραδώσει σημαντικά όπλα στη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό. «Δεν το έχουν κάνει ακόμη, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν, όμως δεν το έχουν κάνει ακόμη», πρόσθεσε.

«Δεν αντιμετωπίζω με ελαφρότητα την Κίνα, δεν βλέπω με ελαφρότητα τη Ρωσία», συνέχισε, εκτιμώντας όμως ότι οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για την προσέγγιση Μόσχας και Πεκίνου ήταν πιθανότατα «μεγαλοποιημένες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT