Explainer: Τι σημαίνουν τα πυρηνικά του Πούτιν στη Λευκορωσία

Explainer: Τι σημαίνουν τα πυρηνικά του Πούτιν στη Λευκορωσία

Αμερικανοί αναλυτές υποβαθμίζουν την ιδέα ότι η εγκατάσταση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι η Μόσχα τείνει να επαναφέρει στο τραπέζι το χαρτί της πυρηνικής απειλής όποτε τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις δυνάμεις της στο μέτωπο.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι η Μόσχα πρόκειται να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, με τη δήλωσή του να προκαλεί άμεσα (νέο) συναγερμό σε Δύση και Ουκρανία.

Τα τακτικά πυρηνικά διαφέρουν από τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, υπό την έννοια ότι έχουν μικρότερη ισχύ και μικρότερο βεληνεκές. Με άλλα λόγια, δεν μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν και να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από τη ρωσική πλευρά, Μόσχα και Μινσκ έχουν συνάψει συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Το χρονοδιάγραμμα αυτής της αποστολής δεν έχει, ακόμη, διασαφηνιστεί πλήρως. Οι προετοιμασίες για την ανάπτυξη αυτών των όπλων πρόκειται, όπως έχει αναφερθεί, να αρχίσουν τον ερχόμενο μήνα, με την προοπτική οι εν λόγω εγκαταστάσεις να είναι έτοιμες έως τις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου. Η ύπαρξη κατάλληλων εγκαταστάσεων δεν συνεπάγεται, ωστόσο, αυτόματα και την αποστολή εκεί τακτικών πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ρωσίας.

Το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή νωση και πολλές χώρες της Δύσης έσπευσαν να δώσουν στη δημοσιότητα δηλώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τα ρωσικά σχέδια περί εγκατάστασης πυρηνικών στη Λευκορωσία.  

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι η Μόσχα δικαιούται να στείλει τακτικά πυρηνικά στη Λευκορωσία επειδή και οι Αμερικανοί έχουν τακτικά πυρηνικά σε έξι χώρες του ΝΑΤΟ. Ο Ρώσος ηγέτης υποστηρίζει, επίσης, ότι η Μόσχα δεν παραβιάζει τις υποχρεώσεις της περί μη διάδοσης των πυρηνικών επειδή θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των όπλων. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει, δε, αυτήν την κίνηση, υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση πάρθηκε έπειτα από την ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να στείλουν στην Ουκρανία αντιαρματικά βλήματα από απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν την ιδέα ότι η αποθήκευση ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία μπορεί να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ουκρανία βρίσκεται, άλλωστε, ήδη εντός της εμβέλειας του πυρηνικού οπλοστασίου του Κρεμλίνου.

Η ρωσική ανακοίνωση μπορεί να εκληφθεί ωστόσο και ως ένα μήνυμα προς την πλευρά της Δύσης και της δυτικής κοινής γνώμης, με απώτερο στόχο τον περιορισμό της βοήθειας που στέλνουν οι Δυτικοί υπέρ του Κιέβου.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, προς το παρόν δεν διαφαίνεται ως πιθανό ή εφικτό το ενδεχόμενο μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ και η συνάντηση που είχαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα δεν έδωσε επί της ουσίας καμία είδηση που να μπορεί να φέρει πιο κοντά την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση.

Η Ρωσία συνηθίζει να επαναφέρει στο τραπέζι το χαρτί της πυρηνικής απειλής όποτε τα πράγματα δεν πάνε καλά για τις ρωσικές δυνάμεις στο ουκρανικό ζήτημα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Gzero του Eurasia Network. Λέγεται ότι ο Πούτιν σκέφτηκε όντως να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά το περασμένο φθινόπωρο, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το κάνει. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι η πυρηνική απειλή παραμένει στο τραπέζι είναι εκ των πραγμάτων ανησυχητικό για όλους.

Με πληροφορίες από Gzero

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT