Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει Ιταλός ακαδημαϊκός που αποκάλεσε τη φημισμένη καρμπονάρα αμερικανική, υποστηρίζοντας πως καλή παρμεζάνα μπορεί να βρει κανείς πια μόνο στο… Ουισκόνσιν.
Στη συνέντευξή του στους Financial Times, ο Αλμπέρτο Γκράντι, καθηγητής ιστορίας τροφίμων στο πανεπιστήμιο της Πάρμα, είπε ακόμη πως το τιραμισού και το πανετόνε ήταν σχετικά πρόσφατες ανακαλύψεις και πως οι περισσότεροι Ιταλοί δεν είχαν ακουστά την πίτσα πριν τη δεκαετία του 1950.
«Η ιταλική κουζίνα είναι στην πραγματικότητα περισσότερο αμερικανική από ό,τι ιταλική», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Γκράντι στη συνέντευξη.
Ο Γκράντι είναι γνωστός για τις τολμηρές δηλώσεις του για την ιταλική κουζίνα, όμως τα πρόσφατα σχόλιά του εκλαμβάνονται ως οριακά βλάσφημα, με το Κολντιρέτι (Coldiretti), το μεγαλύτερο αγροτικό σωματείο της Ιταλίας, να δηλώνει πως ο Γκράντι υπερέβη τα εσκαμμένα σε μια περίοδο κατά την οποία η ιταλική κυβέρνηση προωθεί τη φημισμένη ιταλική κουζίνα ως υποψήφια για ένταξη στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.
Σφοδρές επικρίσεις
Επρόκειτο για μία «εξωπραγματική επίθεση» κατά του συμβολισμού που εκπροσωπεί η ιταλική κουζίνα, «ακριβώς τη στιγμή της υποψηφιότητας για την άυλη κληρονομιά», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το ιταλικό σωματείο.
«Με βάση τις ευφάνταστες αυτές αναπαραγωγές, (σ.σ. ο Αλμπέρτο Γκράντι) αμφισβητεί τις πιο βαθιά ριζωμένες εθνικές, γαστρονομικές παραδόσεις», σημειώνεται.
«Στην ουσία, ισχυρίζεται πως οι Αμερικανοί ανακάλυψαν την καρμπονάρα, και πως το πανετόνε και το τιραμισού είναι σύγχρονα εμπορικά προϊόντα. Πάνω από όλα όμως, φτάνει στο σημείο να διατυπώνει υποθέσεις για την παρμεζάνα και αυτό που παρασκευάζεται στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ – την πατρίδα των ψεύτικων “made in Italy” τυριών».
Ο Γκράντι προκάλεσε την οργή και του Ματέο Σαλβίνι, υπουργού Υποδομών και ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας, που εδώ και καιρό χρησιμοποιεί την ιταλική κουζίνα ως σύμβολο εθνικής ταυτότητας.
«Ειδικοί και Τύπος ζηλεύουν τις γεύσεις και την ομορφιά μας», ανέφερε ο Σαλβίνι σε ανάρτησή του στα social media.
«Παβλοφικές αντιδράσεις χωρίς λογική»
Οι ισχυρισμοί του Γκράντι απορρέουν εν μέρει από την υπάρχουσα ακαδημαϊκή λογοτεχνία, σύμφωνα με τους FT. Αναφορικά με την καρμπονάρα, ο Ιταλός ακαδημαϊκός επικαλείται τον Λούκα Τσέζαρι, ιστορικό και συγγραφέα του βιβλίου A Brief History of Pasta, που υποστηρίζει πως η καρμπονάρα «ήταν ένα αμερικανικό πιάτο γεννημένο στην Ιταλία».
Το πιάτο αυτό ζυμαρικών πιστεύεται πως φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1944 από Ιταλό σεφ για Αμερικανούς στρατιώτες στο Ριτσόνε.
Όσο για την παρμεζάνα, το προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από την περιοχή Εμιλία-Ρομάνα, χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και ο Γκράντι θεωρεί πως Ιταλοί μετανάστες, πιθανώς από την περιοχή της Πάρμα, άρχισαν να το παρασκευάζουν στο Ουισκόνσιν.
Όπως υποστηρίζει ο Ιταλός καθηγητής, «η παρμεζάνα του Ουισκόνσιν ήταν ένα ακριβές σύγχρονο ισοδύναμο» γιατί, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους στην Πάρμα, οι Αμερικανοί τυροκόμοι ποτέ δεν εξέλιξαν τη συνταγή.
Αναφερόμενος στην πίτσα, ο Γκράντι είπε πως πριν από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το εμβληματικό αυτό φαγητό της Ιταλίας μπορούσε να βρεθεί μόνο σε κάποιες πόλεις του ιταλικού Νότου και πως το πρώτο εστιατόριο που σέρβιρε μόνο πίτσα, άνοιξε στη Νέα Υόρκη το 1911. «Για τον πατέρα μου τη δεκαετία του 1970, η πίτσα ήταν τόσο εξωτική όσο το σούσι σήμερα για εμάς», πρόσθεσε.
Απαντώντας στον καταιγισμό επικρίσεων, ο ίδιος τόνισε στην La Repubblica σήμερα πως η ιταλική κουζίνα «λαμβάνει μια διάσταση ταυτότητας πέρα από κάθε λογική» και πως «οι παβλοφικές αντιδράσεις στα σχόλιά μου δεν έχουν λογική».
«Δεν κατανοώ γιατί πολλοί μου επιτίθενται. Δεν αμφισβητώ την ποιότητα του ιταλικού φαγητού ή των προϊόντων, απλώς ανασυνθέτω την ιστορία αυτών των πιάτων με ιστορικά και φιλολογικά ορθό τρόπο», σημείωσε.
Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr