Ουκρανία: Στόχος «να εξαντλήσουμε τους Ρώσους» στο Μπαχμούτ

Ουκρανία: Στόχος «να εξαντλήσουμε τους Ρώσους» στο Μπαχμούτ

«Από σήμερα η βασική μας δουλειά είναι να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις του εχθρού και να του προκαλέσουμε βαριές απώλειες», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία σκοπεύει να προκαλέσει εξάντληση και βαριές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να καταλάβουν τη μικρή πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων σε βίντεο που αναρτήθηκε σήμερα.

Στο βίντεο αυτό, ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι, απευθυνόμενος σε στρατιώτες σε μια μεγάλη αποθήκη εργοστασίου, δήλωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει να εστιάζει στην περιοχή του Μπαχμούτ ύστερα από μήνες μάχης.

Η Μόσχα θεωρεί ότι η κατάληψη του Μπαχμούτ είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειές της να πετύχει τον πλήρη έλεγχο στη βιομηχανική περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν σταματούν να προσπαθούν να περικυκλώσουν και να καταλάβουν την πόλη», δήλωσε ο Σίρσκι σε βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

«Από σήμερα η βασική μας δουλειά είναι να εξαντλήσουμε τις δυνάμεις του εχθρού και να του προκαλέσουμε βαριές απώλειες. Αυτό θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για να βοηθήσει να απελευθερωθεί ουκρανική γη και να επισπευσθεί η νίκη μας».

«Στρατιωτική αναγκαιότητα»

Το Μπαχμούτ είχε πριν από τον πόλεμο περίπου 70.000 κατοίκους, αλλά η πόλη καταστράφηκε ουσιαστικά σε περίπου οκτώ μήνες σφοδρών συγκρούσεων.

Ο Σίρσκι συναντά στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για πιθανή αντεπίθεση ύστερα από 13 μήνες πολέμου. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι η υπεράσπιση του Μπαχμούτ είναι στρατιωτική αναγκαιότητα.

Δήλωσε επίσης ότι οι επισκέψεις του σε στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου θεωρούνται απαραίτητες για τον ίδιο και για τους διοικητές του προκειμένου να εκπονηθούν σχέδια που θα έχουν «πραγματικά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης και όχι στους χάρτες».

Στα σχόλιά του αποτυπώνεται για άλλη μία φορά η επιθυμία της Ουκρανίας να διατηρήσει το Μπαχμούτ, αντί να υπαναχωρήσει ώστε να περιορίσει τις απώλειες.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε επίσης στρατεύματα στο ανατολικό, το νότιο και το νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας αυτό τον μήνα. Ο Ζελένσκι είχε συνάντηση με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του στην πόλη Ντνίπρο, τη Δευτέρα, την πρώτη τέτοια συνάντηση εκτός της πρωτεύουσας από την έναρξη του πολέμου.

Ο Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στο μέτωπο, οι ενισχύσεις και η προστασία των συνόρων –από τη Χερσόνα στα νότια έως το Χάρκοβο στα ανατολικά- χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT