Γαλλία: Ο Μακρόν επιμένει, οι ταραχές συνεχίζονται

Γαλλία: Ο Μακρόν επιμένει, οι ταραχές συνεχίζονται

Αναστολή εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού ζήτησαν τα συνδικάτα, επιδιώκοντας να παραπεμφθεί το θέμα σε διαιτησία

4' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια υψωμένη γροθιά αλλά και ένα προτεταμένο χέρι για διάλογο και συνδιαλλαγή προς τον Εμανουέλ Μακρόν τα γαλλικά συνδικάτα συνέχισαν τον παρατεταμένο αγώνα τους εναντίον της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό κατά τη χθεσινή, δέκατη ημέρα γενικής απεργίας και διαδηλώσεων από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ενώ εργαζόμενοι και νέοι κατέβαιναν στους δρόμους εκατοντάδων πόλεων σε ως επί το πλείστον ειρηνικές διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις πρότειναν στον Γάλλο πρόεδρο να αναστείλει την εφαρμογή του επίμαχου νομοσχεδίου και να δεχθεί την προσφυγή σε ανεξάρτητη διαιτησία ώστε να αποτραπεί η επαπειλούμενη κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων. Απειλή που έγινε πιο άμεση την περασμένη Πέμπτη, στην ένατη γενική ημέρα απεργιακής δράσης, όταν τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία του «Μαύρου Μπλοκ» είχαν προκαλέσει βίαιες συγκρούσεις, ταραχές και καταστροφές στο Παρίσι, το Μπορντό και σε άλλες πόλεις.

Ανεξάρτητος μεσολαβητής

Επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CFDT, που πρόσκειται παραδοσιακά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Λοράν Μπερζέ δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης εάν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν επέλεγε να «παγώσει» για τουλάχιστον ένα μήνα την εφαρμογή του νομοσχεδίου. Αλλά και ο Φιλίπ Μαρτινέ, επικεφαλής της ριζοσπαστικότερης CGT, που έχει ιστορικούς δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι το σύνολο των εργατικών συνομοσπονδιών θα συνυπογράψει επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με την οποία θα τον καλεί να αναστείλει το νομοσχέδιο που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια και θα του ζητάει να ορίσει ανεξάρτητο μεσολαβητή προς επίλυση του προβλήματος.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν απέρριψε την πρόταση των συνδικάτων, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει άλλα θέματα που αφορούν τις συνθήκες εργασίας, αλλά όχι και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Η αδιάλλακτη στάση του προεδρικού στρατοπέδου προκάλεσε την έντονη καταδίκη από το σύνολο των αριστερών και πράσινων κομμάτων που συναποτελούν τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό Nupes, υπό την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Ακόμη και ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του μετριοπαθέστερου εταίρου του εν λόγω συνασπισμού, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καυτηρίασε την αδιαλλαξία της κυβέρνησης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απάντησε στο προτεταμένο χέρι των συνδικάτων με το bras d’honneur» (γαλλική έκφραση για την άσεμνη χειρονομία με τον κεκαμμένο αγκώνα).

Γαλλία: Ο Μακρόν επιμένει, οι ταραχές συνεχίζονται-1
Σχεδόν 740.000 διαδηλωτές συμμετείχαν χθες στις κινητοποιήσεις στη Γαλλία, από τους οποίους 93.000 στο Παρίσι, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια και η αστυνομική διεύθυνση της πόλης προχώρησε σε 22 συλλήψεις. [A.P. Photo / Jeremias Gonzalez]

Ταραχές σε αρκετές πόλεις κατά τη δέκατη ημέρα απεργίας και διαδηλώσεων εναντίον της μεταρρύθμισης.

Παρά την επίδειξη αδιαλλαξίας από το στρατόπεδο Μακρόν, εκκλήσεις για συμβιβασμό άρχισαν να ακούγονται και από πολιτικούς χώρους που βρίσκονται κοντά στον Γάλλο πρόεδρο. Ο κεντρώος βουλευτής Ζαν-Πολ Ματεΐ, από το κόμμα MoDem που ανήκει στον προεδρικό συνασπισμό, ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν να δεχθεί την πρόταση των συνδικάτων για παραπομπή του συνταξιοδοτικού σε διαιτησία. Από την πλευρά του ο βουλευτής Σαρλ ντε Κουρσόν, του επίσης κεντρώου (αν και αντιπολιτευόμενου) κόμματος Liot, δήλωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση οφείλει να διδαχθεί από το παράδειγμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος ανέστειλε για ένα μήνα την εφαρμογή επίμαχου νομοσχεδίου (για τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη) υπό την πίεση παρατεταμένων λαϊκών κινητοποιήσεων.

Κινητοποιήσεις

Αν και λιγότερο ογκώδεις από τα συλλαλητήρια της περασμένης Πέμπτης στις περισσότερες πόλεις, οι χθεσινές κινητοποιήσεις επιβεβαίωσαν τον συνεχιζόμενο δυναμισμό του αντιπολιτευτικού κινήματος. Η δέκατη γενική απεργία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Παιδεία, όπου 80 πανεπιστήμια και περίπου 500 λύκεια τελούσαν υπό κατάληψη, στις μεταφορές και στα διυλιστήρια. Εξαιτίας των κυλιόμενων απεργιών στην πετροχημική βιομηχανία, το 17% των πρατηρίων καυσίμων εμφανίζει ήδη ελλείψεις σε ένα ή περισσότερα είδη. Από το απόγευμα άρχισαν να ξεσπούν ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σε ορισμένες πόλεις, όπως στο Παρίσι, στη Νάντη και τη Ρεν. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν είχε προειδοποιήσει για «σοβαρούς κινδύνους διασάλευσης της δημόσιας τάξης», υποστηρίζοντας ότι ριζοσπαστικά στοιχεία ήταν αποφασισμένα «να καταστρέψουν, να τραυματίσουν και να σκοτώσουν». Περίπου 13.000 αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός από το πρωί, εκ των οποίων περίπου οι μισοί στο Παρίσι.

Στο μεταξύ, αργά χθες το CGT ανακοίνωσε την αναστολή –από σήμερα– της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι και του αποκλεισμού των αποτεφρωτήρων.

Γαλλικό «όχι» στην Ιταλία

Δυσαρέσκεια στη Ρώμη προκάλεσε η άρνηση της γαλλικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε έκδοση δέκα Ιταλών, πρώην μαχητών της άκρας Αριστεράς, που είχαν υποστεί διώξεις στη χώρα τους για επιθέσεις στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε τελεσίδικα εναντίον αιτήματος των ιταλικών αρχών για απέλαση δύο γυναικών και οκτώ ανδρών, ηλικίας μεταξύ 62 και 79 ετών, που είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης για ενέργειες πολιτικής βίας, αλλά πρόλαβαν να μεταναστεύσουν στη Γαλλία, όπου ζήτησαν πολιτικό άσυλο και ζούσαν ειρηνικά για δεκαετίες. Ορισμένοι από αυτούς ανήκαν στις Ερυθρές Ταξιαρχίες και άλλοι στην οργάνωση Lutta Continua. Τη δυσαρέσκεια της ιταλικής κυβέρνησης για την απόφαση εξέφρασε ο αντιπρόεδρός της Ματέο Σαλβίνι. Τη δεκαετία του ’80 η Γαλλία υιοθέτησε το «δόγμα Μιτεράν» (από το όνομα του τότε προέδρου της, Φρανσουά Μιτεράν), με το οποίο αρνούνταν να εκδώσει ακτιβιστές της ιταλικής άκρας Αριστεράς, εκτός εάν υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι εμπλέκονταν σε «αιματηρά εγκλήματα». 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT