Η Ε.Ε. αναζητεί όρια στη σχέση με το Πεκίνο

Η Ε.Ε. αναζητεί όρια στη σχέση με το Πεκίνο

«Παρέλαση» Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων στην Κίνα – Η πρόεδρος της Κομισιόν θα ενημερώσει εκ των προτέρων για τους σκοπούς του ταξιδιού

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μία χώρα «κυριάρχησε» σε όλες τις συζητήσεις στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, και όχι τυχαία. Είχε μόλις ολοκληρωθεί άλλωστε η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στη Μόσχα και οι 27 ηγέτες εξέτασαν τις προθέσεις του Πεκίνου και σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και παρά το γεγονός ότι δεν έγινε καμία αναφορά σε κανένα σημείο του κειμένου των συμπερασμάτων, η Κίνα ήταν όντως ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» του Συμβουλίου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, καθώς οι συζητήσεις την περασμένη Πέμπτη αφορούσαν κατά κύριο λόγο την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και το εμπόριο. Τον «τόνο» είχε δώσει από την αρχή του Συμβουλίου ο «φιλοξενούμενος» γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που θέλησε μάλιστα να προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην «απομονώσουν» την Κίνα, γνωρίζοντας πολύ καλά την πίεση που ασκεί εδώ και πολύ καιρό η Ουάσιγκτον στις Βρυξέλλες να ευθυγραμμιστούν με τη «σκληρή γραμμή» της έναντι του Πεκίνου.

Και ενώ η Ευρώπη παραμένει ακόμη διχασμένη σχετικά με την προσέγγιση που θα πρέπει να έχει έναντι της Κίνας, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέπληξε αρκετούς, όταν υιοθέτησε την ίδια σκληρή γραμμή με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον. Εκεί συντάχθηκε επί της ουσίας με τις ΗΠΑ, καθώς στην κοινή δήλωσή της με τον Αμερικανό πρόεδρο διακήρυξε «κοινά συμφέροντα» σε ό,τι αφορά «την αποτροπή τεχνολογικών εταιρειών σχετικά με τον εφοδιασμό στρατιωτικών δυνατοτήτων και την παροχή πληροφοριών» στους «στρατηγικούς αντιπάλους» τους. Ωστόσο, η θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκάλεσε οργή σε αρκετούς στις Βρυξέλλες, καθώς για το περιεχόμενο της δήλωσης δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση στα κράτη-μέλη. Ευρωπαίος αξιωματούχος μάλιστα σχολίασε τότε καυστικά ότι σε ζητήματα γεωπολιτικής τάξης «χρειάζεται εντολή» από τους ηγέτες των κρατών-μελών.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα και η εμφανής προσπάθειά του να παίξει τον ρόλο του «ειρηνοποιού» στον πόλεμο της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας δεν πέρασε απαρατήρητη από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Είχε άλλωστε προηγηθεί και το ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων τον προηγούμενο μήνα, με το οποίο το Πεκίνο ζητούσε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Στην αρχή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ γνωστοποίησε στους ομολόγους του την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κίνα, ενώ λίγες μόνον ώρες μετά ανακοινώθηκε ότι και ο Γάλλος πρόεδρος θα πράξει το ίδιο, συνοδευόμενος μάλιστα από την πρόεδρο της Κομισιόν. Η δική τους επίσκεψη στο Πεκίνο θα γίνει από τις 5 έως τις 8 Απριλίου, ενώ σύντομα θα βρεθεί εκεί –όπως δήλωσε ο ίδιος– και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Για τον Μπορέλ η «κόκκινη γραμμή» για την Ε.Ε είναι η αποστολή όπλων από την Κίνα στη Ρωσία, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ευρωπαϊκά δίκτυα εκτίμησε πως ο Κινέζος πρόεδρος απλώς δεν θέλει να συνταχθεί με καμία πλευρά στον πόλεμο επιδιώκοντας προφανώς οφέλη. «Η Κίνα δεν πρόκειται τελικά να συνταχθεί με καμία πλευρά. Το Πεκίνο θέλει να ελαχιστοποιήσει επίσης τον κίνδυνο να εμπλακεί με κάποιο τρόπο στις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «η άνευ όρων φιλία (σ.σ. κατά τη δήλωση Πούτιν – Σι πριν από την εισβολή στην Ουκρανία) τελικά έχει κάποια όρια».

Το ποια ωστόσο θα είναι τα όρια της σχέσης Ε.Ε. – Κίνας θα εξεταστούν κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου και της προέδρου της Κομισιόν, την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή τη φορά, πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι έχει πάρει το μάθημά της… Στη σημερινή συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Κομισιόν θα ενημερώσει ενδελεχώς και για τους σκοπούς αυτού του ταξιδιού. Αυτή τη φορά, η όποια δήλωσή της θα έχει προηγουμένως και προφανώς «φιλτραριστεί» αρκετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT