Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του Ακούγιου

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του Ακούγιου

Στις 27 Απριλίου η εγκατάσταση θα φορτώσει ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, όπως ανακοίνωσε ο Ταγίπ Ερντογάν

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία του βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός στο Aκούγιου της Τουρκίας, καθώς θα αποκτήσει και επισήμως το καθεστώς πυρηνικής εγκατάστασης με τη φόρτωση καυσίμων στις 27 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό το γεγονός θεωρείται ένα επιπλέον βήμα για τη λειτουργία του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας που κατασκευάζεται από τη Ρωσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποσχεθεί πως το πυρηνικό καύσιμο θα έχει σταλεί πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές και αυτό θα συμβεί στην ημερομηνία που ανακοίνωσε ο Ερντογάν, για την ενίσχυσή του στον προεκλογικό αγώνα. Ωστόσο, η λειτουργία του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα αναμένεται να γίνει το νωρίτερο στα τέλη του 2023, καθώς η τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Ictas είχε καθυστερήσει το έργο εξαιτίας προβλημάτων στις πληρωμές αλλά και λόγω διαφορών που είχαν προκύψει με τη Rosatom. Τα προβλήματα και οι διαφορές είχαν ξεπεραστεί με την παρέμβαση του Eρντογάν.

Η συμφωνία σχετικά με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας στο Ακούγιου, στη Μερσίνη, είχε υπογραφεί το 2010 με τη Ρωσία. Ο πυρηνικός σταθμός θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες και θα έχει εγκατεστημένη δύναμη 4.800 μεγαβάτ. Το έργο στο σύνολό του αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, ενώ η επένδυση της Rosatom για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ξεπερνάει τα 25 δισ. δολάρια.

«Αν ο πυρηνικός σταθμός λειτουργούσε στον σεισμό του Καχραμάνμαρας, θα είχαμε μια καταστροφή σαν της Φουκουσίμα», τονίζει ο γ.γ. Περιβαλλοντικών Ενώσεων Αν. Μεσογείου.

Η λειτουργία του Ακούγιου, εκτός από ένα έργο που θα αναβαθμίσει τον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, θεωρείται σημαντική απόδειξη της στενής συνεργασίας της Αγκυρας με τη Μόσχα. Τον Οκτώβριο του 2022 ο πρόεδρος της Τουρκίας, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, είχε ζητήσει κι άλλη συνεργασία για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού, πάλι από τη Ρωσία. «Το άνοιγμα της πρώτης μονάδας του Ακούγιου θα φέρει ένα διαφορετικό μήνυμα, έναν άλλο ήχο στον κόσμο. Βέβαια μαζί σας είχαμε μιλήσει και για το ζήτημα της Σινώπης (σχέδιο για πυρηνικό σταθμό). Αν μπορεί να γίνει κάποιο βήμα εκεί, αυτό θα φέρει ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το Ακούγιου θα καλύπτει το 10% των ενεργειακών αναγκών μας, ενώ μαζί με τη Σινώπη αυτό το ποσοστό θα φτάσει στο 20%», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως η Μόσχα επιθυμεί να προχωρήσει τέτοιου είδους συνεργασίες με την Τουρκία.

Πάντως έχουν εκφραστεί πολλές αντιρρήσεις για την κατασκευή του Ακούγιου, καθώς εκφράζονται φόβοι για σεισμούς, κυρίως μετά τον σεισμό 7,7 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου στο Καχραμάνμαρας. Ο Σαμπαχάτ Ασλάν, γενικός γραμματέας των Περιβαλλοντικών Ενώσεων Ανατολικής Μεσογείου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Cumhuriyet δήλωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου βρίσκεται σε απόσταση τέτοια που μπορεί να επηρεαστεί από ισχυρούς σεισμούς και ρήγματα που βρίσκονται κοντά στην περιοχή.

Τονίζει πως το σύστημα ψύξης του πυρηνικού σταθμού χτίζεται κοντά στις ακτές και με επιχωματώσεις. «Οι περιοχές αυτές δονούνται έως και 4 φορές το μέγεθος του σεισμού κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Αυτό καθιστά το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας πιο επικίνδυνο. Αναφέρουν ότι ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου κατασκευάστηκε για να αντέχει σε σεισμό 9 Ρίχτερ. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στους πυρηνικούς σταθμούς είναι οι κίνδυνοι που θα προκύψουν λόγω της βλάβης του συστήματος ψύξης. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές, όπως η καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011. Αν ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου λειτουργούσε κατά τη διάρκεια του σεισμού του Καχραμάνμαρας, θα υπήρχε μια καταστροφή σαν της Φουκουσίμα!».

Εν τω μεταξύ, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, παρά τα φιλοδυτικά ανοίγματά του, εξακολουθεί να προωθεί επεκτατικές και αναθεωρητικές πολιτικές. Ο Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους αξιωματικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας και τόνισε πως «έχει μείνει λίγος χρόνος για να υψώσουμε τη σημαία μας πάνω στα κάστρα. Τα αμυντικά μας προγράμματα, τα οποία συνεχίζουμε, τα βλέπουμε ως συμπλήρωμα της πολιτικής και οικονομικής ισχύος μας. Κι αν το επιτύχουμε αυτό, με τη βοήθεια του Θεού, θα ξεκινήσει “ο αιώνας της Τουρκίας”. Aυτό δεν θα είναι ένα απλό σύνθημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT