Οι πυρηνικές μονάδες στη «γειτονιά» μας

Οι πυρηνικές μονάδες στη «γειτονιά» μας

Λειτουργούν σε Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ η Αίγυπτος σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού – «Πάγος» σε Γερμανία και Γαλλία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα που θα διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια στην περιοχή μας. Πυρηνικά εργοστάσια υπάρχουν στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ενώ και η Αίγυπτος έχει βάλει πλώρη για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας.

Η Βουλγαρία έχει δύο αντιδραστήρες –από τους συνολικά έξι– σε λειτουργία στο εργοστάσιο του Κοζλοντούι, ενώ σχεδιάζει από το 2020 τη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου στο Μπέλενε. Τους αντιδραστήρες 1 και 2 τούς είχε κλείσει το 2002, ενώ το 2006, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., έκλεισε και τους αντιδραστήρες 3 και 4. Το 2010 είχαν εντοπιστεί ρωγμές σε σωληνώσεις, αλλά δεν σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας. Το 2011 είχαν εντοπιστεί πάλι ρωγμές, αυτή τη φορά σε ράβδους ελέγχου του αντιδραστήρα 5. Την ίδια χρονιά, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε προβεί σε τεστ αντοχής στους δύο εναπομείναντες αντιδραστήρες. Μάλιστα, το 2017 ο 5ος αντιδραστήρας πήρε παράταση ζωής για 10 έτη και το 2019 παράταση πήρε ο αντιδραστήρας 6, έως το 2029. Οι έλεγχοι είχαν διενεργηθεί από Ρώσους και Γάλλους ειδικούς.

Η Ρουμανία έχει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες, στην Τσερναβόντα, που παράγουν περίπου το 20% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Ο πρώτος αντιδραστήρας της χώρας άρχισε να λειτουργεί το 1996. Ο δεύτερος λειτούργησε τον Μάιο του 2007. Το 2018 είχε σημάνει συναγερμός, καθώς ο πυρηνικός αντιδραστήρας είχε αποσυνδεθεί αυτομάτως από το εθνικό δίκτυο πυρηνικής ενέργειας. Κι ενώ οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για σοβαρό ατύχημα, η διαχειρίστρια εταιρεία είχε καθησυχάσει το κοινό λέγοντας ότι η αποσύνδεση του αντιδραστήρα δεν δημιούργησε κίνδυνο για την πυρηνική ασφάλεια, τους πολίτες και το περιβάλλον.

Τον Ιούλιο του 2022 η Ρωσία –πάλι διά της Rosatom– είχε ξεκινήσει την κατασκευή εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Αίγυπτο. Η μονάδα στην Ελ Ντάμπα θα περιλαμβάνει δύο αντιδραστήρες, με δυνατότητα παραγωγής περίπου 1.200 μεγαβάτ έκαστος, όσο περίπου και οι αντιδραστήρες στο Ακούγιου. Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της κατασκευής θα καλυφθεί από ρωσικό δάνειο ύψους 25 δισ. δολαρίων, ενώ δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες για την κατασκευή του έργου.

Η ενεργειακή κρίση και η προσπάθεια απεξάρτησης της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες επανέφερε το θέμα της χρήσης πυρηνικής ενέργειας ως εναλλακτικής, σίγουρα φθηνής και για κάποιους πράσινης –σε σχέση με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο– λύσης. Η Γερμανία φλέρταρε στις αρχές του περασμένου έτους με την ιδέα της επαναλειτουργίας πυρηνικών μονάδων, αλλά η ιδέα δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων των Πρασίνων, που είναι εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η Γαλλία επιδίωκε να πάρει πράσινο πιστοποιητικό η πυρηνική ενέργεια και να περιληφθεί στο σχέδιο της Ε.Ε. για τις ΑΠΕ, υποστηρίζοντας πως είναι βασικό εργαλείο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Ωστόσο, η πρότασή της απορρίφθηκε προχθές από το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, καθώς βρήκε απέναντί της ένα συμπαγές μέτωπο έντεκα κρατών-μελών με επικεφαλής την Αυστρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT