Στη Γερμανία το πρώτο ταξίδι του Καρόλου

Στη Γερμανία το πρώτο ταξίδι του Καρόλου

Ο βασιλιάς της Αγγλίας είχε προγραμματίσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, η οποία αναβλήθηκε εξαιτίας των διαδηλώσεων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στο Βερολίνο έφθασε χθες ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό ως μονάρχης. Ο βασιλιάς φιλοδοξεί να ευνοήσει τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Βρετανίας, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι εξίσου δημοφιλής και προσιτός όσο και η μητέρα του, Ελισάβετ.

Κάρολος και Καμίλα έγιναν δεκτοί από άγημα απόδοσης τιμών στο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας, με τον μονάρχη να φοράει μαύρο πανωφόρι και την Καμίλα να εμφανίζεται στυλιστικά πιο τολμηρή, με καπέλο με μπορντούρα φτερών, τοποθετημένο σε τολμηρή γωνία. Το ζευγάρι τιμήθηκε με 21 κανονιοβολισμούς και υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών. Ο Αγγλος μονάρχης έγινε αργότερα δεκτός στην Πύλη του Βρανδεμβούργου από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Κάρολος είχε προγραμματίσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία, η οποία αναβλήθηκε όμως εξαιτίας των διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Μακρόν. Το ταξίδι του Καρόλου επρόκειτο να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του Λονδίνου με την Ε.Ε., ύστερα από μία εξαετία διαφωνιών γύρω από το Brexit.

Η ακύρωση της επίσκεψης στη Γαλλία σημαίνει ότι ο Κάρολος θα αντιμετωπίσει εκεί το πρώτο του τεστ προβολής της βρετανικής «ήπιας ισχύος», η οποία εκφράσθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τη λαμπρότητα του οίκου των Ουίνδσορ. Ο Κάρολος, πρώην αξιωματικός του βασιλικού ναυτικού και ο πρώτος βασιλιάς της Αγγλίας με πανεπιστημιακό πτυχίο, θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τα θέματα ενδιαφέροντός του, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Χθες το βράδυ, ο Γερμανός πρόεδρος επρόκειτο να παραθέσει επίσημο δείπνο στο πρωσικό ανάκτορο του Μπελεβί, επίσημη κατοικία του ομοσπονδιακού προέδρου.

Στη Γερμανία το πρώτο ταξίδι του Καρόλου-1
[REUTERS/Wolfgang Rattay/Pool]

Γερμανοί θαυμαστές της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας είχαν συγκεντρωθεί από χθες νωρίς το πρωί γύρω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ελπίζοντας να δουν από κοντά το βασιλικό ζεύγος. Περίπου 1.500 θεατές έλαβαν την άδεια της αστυνομικής φρουράς προκειμένου να εισέλθουν στην απαγορευμένη ζώνη και να βρεθούν πολύ κοντά στους Βρετανούς εστεμμένους.

Ο Κάρολος αναμένεται να μιλήσει σήμερα το πρωί ενώπιον της ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής, πριν από τη συνάντησή του με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Αργότερα, ο βασιλιάς θα συνομιλήσει με Ουκρανούς πρόσφυγες στο Βερολίνο και θα έχει συνάντηση με Βρετανούς και Γερμανούς στρατιωτικούς, προτού επισκεφθεί βιολογική φάρμα έξω από την πρωτεύουσα.

Στο Αμβούργο

Το βασιλικό ζεύγος θα ταξιδέψει την Παρασκευή στο Αμβούργο, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των «Κίντερτρανσπορτ», των ανηλίκων Εβραίων που εγκατέλειψαν τη ναζιστική Γερμανία για τη Βρετανία πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Τα «πρωτοκλασάτα» μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς προσωπικότητες στον κόσμο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και του κοινού χάρη στην αίγλη τους, αλλά και στα σκάνδαλά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT