Βρετανία: Τετραπλασιάστηκε η διαφθορά στο δημόσιο κατά την πανδημία

Βρετανία: Τετραπλασιάστηκε η διαφθορά στο δημόσιο κατά την πανδημία

Σύμφωνα με ελεγκτές, 7,3 δισεκ. λίρες κατέληξαν στις τσέπες αξιωματούχων

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφθορά στον δημόσιο τομέα της Μεγάλης Βρετανίας σχεδόν τετραπλασιάστηκε από 5,5 δισεκατομμύρια στερλίνες τη δημοσιονομική περίοδο 2018-2019 και 2019-20 σε 21 δισεκ. στερλίνες το 2020-2021 και το 2021-2022. σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ελέγχου (NAO).

«Υπάρχει σημαντική αύξηση στον αριθμό των δόλιων σχεδίων στις ετήσιες εκθέσεις που εξετάζουμε», φέρεται να είπε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής του NAO Γκάρεθ Ντέιβις.

Σύμφωνα με ελεγκτές, 7,3 δισεκ. λίρες κατέληξαν στις τσέπες αξιωματούχων ως αποτέλεσμα δανείων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19.

Επιπλέον, ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος: το οικονομικό έτος 2020-2021, η Υπηρεσία Απάτης του Δημόσιου Τομέα βρήκε ένα δημοσιονομικό κενό περίπου 58,8 δισεκ. λιρών, μη συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, απαντώντας στα αποτελέσματα του ελέγχου, τόνισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς στην παροχή κρατικής βοήθειας σε επιχειρήσεις είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Η θέση της Μεγάλης Βρετανίας στη λίστα των χωρών με βάση τον δείκτη για την αντίληψη περί διαφθοράς, που καταρτίζει η Διεθνής Διαφάνεια, υποχώρησε δραματικά πέρυσι, με τη μη κυβερνητική οργάνωση να το αποδίδει στην «πρόσφατη πτώση του επιπέδου διακυβέρνησης και ελέγχων σχετικά με τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων».

Η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Αντζελα Ράινερ είπε ότι «η σημερινή κυβέρνηση παραμελεί εντελώς την ευθύνη της για την καταπολέμηση αυτού του τύπου εγκλήματος».

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT