Ταϊβάν: Συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση για την υποδοχή της προέδρου στη Νέα Υόρκη

Ταϊβάν: Συγκέντρωση και αντισυγκέντρωση για την υποδοχή της προέδρου στη Νέα Υόρκη

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν έφτασε στη Νέα Υόρκη μπροστά σε πλήθος υποστηρικτών και διαδηλωτών σε μια ενδιάμεση επίσκεψη που η Κίνα χαρακτήρισε «πρόκληση».

Η Τσάι κάνει δύο στάσεις στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της 10ήμερης επίσκεψής της στους διπλωματικούς συμμάχους Γουατεμάλα και Μπελίζ. Το δρομολόγιό της δεν έχει γνωστοποιηθεί και καμία από τις εκδηλώσεις δεν ήταν ανοικτή για το κοινό ή τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την δείχνουν να φτάνει σε ένα ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, χαιρετώντας ένα πλήθος υποστηρικτών που κρατούν σημαίες των ΗΠΑ και της Ταϊβάν.

Ένα άλλο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε επίσης κοντά, ανεμίζοντας αμερικανικές και κινεζικές σημαίες και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο», «η ανεξαρτησία της Ταϊβάν δεν έχει διέξοδο, η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι αδιέξοδο» και «υποστηρίζουμε την επανένωση της Κίνας και αντιτασσόμαστε αποφασιστικά στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

Η διήμερη επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη είναι επισήμως ενδιάμεσος σταθμός, ο έβδομος στις ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε την προεδρία. Αλλά την Τετάρτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απέρριψε τον χαρακτηρισμό. «Το ταξίδι δεν είναι τόσο “διέλευση”, όσο μια προσπάθεια να αναζητήσει τομές και να προπαγανδίσει την “ανεξαρτησία της Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάο Νινγκ. 

Ενδιάμεσες στάσεις και η…στάση των ΗΠΑ

Η Τσάι δήλωσε μέσω Facebook την Τετάρτη ότι την αντιπροσωπεία της καλωσόρισε η Λόρα Ρόζενμπεργκερ, πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν (AIT), του οργανισμού που πραγματοποιεί ανεπίσημες επαφές των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Η Ρόζενμπεργκερ και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι έκαναν δηλώσεις στο επίσημο δείπνο που καλωσόρισε την Τσάι το βράδυ της Τετάρτης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, η Τσάι ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την «εκπλήρωση των δεσμεύσεών της για την ασφάλεια στην Ταϊβάν» και αναφέρθηκε στην υποστήριξη του Κογκρέσου για τις δυνατότητες αυτοάμυνας της, καθώς και στις πωλήσεις όπλων της κυβέρνησης Μπάιντεν στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Η Τσάι είχε περάσει στο παρελθόν έξι φορές από τις ΗΠΑ όσο ήταν πρόεδρος, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι τριβές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ σχετικά με το μέλλον του νησιού έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι ΗΠΑ δεσμεύονται από το νόμο να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν για την αυτοάμυνά της, αν και τερμάτισαν την επίσημη διπλωματική τους σχέση με την Ταϊπέι το 1979, όταν αναγνώρισαν την κυβέρνηση του Πεκίνου. Λόγω της ανεπίσημης σχέσης που έχουν οι ΗΠΑ με την Ταϊβάν, η διέλευση της Τσάι δεν χαρακτηρίζεται ως επίσημη επίσκεψη, προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν στο πλαίσιο της μακροχρόνιας πολιτικής της «μίας Κίνας».

Στο πλαίσιο της πολιτικής «Μία Κίνα», οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη θέση της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, αλλά ποτέ δεν αναγνώρισαν επίσημα την αξίωση του Πεκίνου στο νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων.

Την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι τόνισε ότι οι διελεύσεις αυτές ήταν «ιδιωτικές και ανεπίσημες».

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτή τη διέλευση ως πρόσχημα για να εντείνει οποιαδήποτε επιθετική δραστηριότητα γύρω από τα Στενά της Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν διαφορές όσον αφορά την Ταϊβάν, αλλά έχουμε διαχειριστεί αυτές τις διαφορές για περισσότερα από 40 χρόνια», δήλωσε ο Κίρμπι.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της επίσκεψης της Τσάι, ωστόσο, το Πεκίνο εξέδωσε πολλαπλές καταδίκες και δήλωσε ότι επικοινωνούσε με τους Αμερικανούς ομολόγους του σχετικά με τις αναφορές για πιθανή συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, ακόμη και αν μια τέτοια συνάντηση σε αμερικανικό έδαφος θα μπορούσε να θεωρηθεί λιγότερο προκλητική από μια επίσκεψη στην Ταϊβάν ενός κορυφαίου νομοθέτη των ΗΠΑ.

«Εξωτερική πίεση»

Η διέλευση της Τσάι από τις ΗΠΑ αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου διεθνούς ταξιδιού που περιλαμβάνει κρατικές επισκέψεις σε δύο από τους διπλωματικούς συμμάχους της Ταϊβάν, τη Γουατεμάλα και το Μπελίζ, πριν από τη διέλευσή της στο Λος Άντζελες για την επιστροφή της στην Ταϊβάν στις 7 Απριλίου.

Σε δηλώσεις της πριν από την αναχώρησή της, η Τσάι δήλωσε ότι η «εξωτερική πίεση δεν θα σταματήσει την Ταϊβάν από το να κινηθεί προς τη διεθνή ενσωμάτωση».

Η Γουατεμάλα και το Μπελίζ είναι μέρος μιας μικρής λίστας κρατών που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊπέι. Ο αριθμός αυτός συρρικνώθηκε σε 13 το Σαββατοκύριακο, όταν η Ονδούρα ξεκίνησε επίσημα διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και διέκοψε με την Ταϊβάν.

Το Πεκίνο δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με χώρες που αναγνωρίζουν την Ταϊπέι.

Πηγή: Guardian, CNN, AP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT