Γαλλία: Η Βαλερί Πεκρές ζητά να μετονομαστεί το Λύκειο «Άντζελα Ντέιβις»

Γαλλία: Η Βαλερί Πεκρές ζητά να μετονομαστεί το Λύκειο «Άντζελα Ντέιβις»

Η πολιτικός της Δεξιάς διαφωνεί με τη θέση της ακτιβίστριας ότι ο ρατσισμός είναι συστημικός στην χώρα.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά θέση της άλλοτε υποψηφίας για την προέδρια Βαλερί Πέκρες να μετονομαστεί ένα λύκειο που πήρε το όνομα της μαύρης Αμερικανίδας ακτιβίστριας Άντζελα Ντέιβις.

Η Πεκρές μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή αυτή την εβδομάδα, χαρακτήρισε την θέση Ντέιβις για τον ρατσισμό στη Γαλλία «επικίνδυνη και διχαστική» για τους Γάλλους μαθητές. H πολιτικός της Δεξιάς δήλωσε σε συνεδρίαση ότι αν και το θαρραλέο έργο της Ντέιβις αφορούσε «την αναζήτηση της αξιοπρέπειας και της ισότητας, εντούτοις ήταν πολύ ριζοσπαστική και αμφιλεγόμενη για να φέρει το όνομά της σε ένα γαλλικό σχολείο, καθώς διαταρράσει την “ηρεμία” του κατεστημένου».

«Στη σκέψη της υπάρχει η πεποίθηση ότι ο ρατσισμός είναι συστημικός», είπε. «Αυτό μπορεί να ισχύει στις ΗΠΑ, είναι σίγουρα αλήθεια στις ΗΠΑ. Αλλά στη Γαλλία είναι ψευδές και αυτή η ιδέα, η οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί από μειονοτικές ομάδες, είναι στην πραγματικότητα μια επίθεση στη γαλλική δημοκρατική οικουμενικότητα», πρόσθεσε η Πεκρές η οποία έγινε υπουργός επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί και ανέλαβε την προεδρία της ευρύτερης περιοχής του Παρισιού (Ile-de-France) το 2015.

Η Πεκρές επέκρινε την Ντέιβις επειδή μάζι με πολλούς άλλους κορυφαίους διεθνείς ακαδημαϊκούς υπέγραψαν ένα κοινό κείμενο γνώμης το 2021 για την υποστήριξη του γαλλικού ακαδημαϊκού έργου σχετικά με την αποικιοκρατία και τον ρατσισμό κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το Λύκειο Άντζελα Ντέιβις στο Σεν Ντενί, βόρεια του Παρισιού, άνοιξε το 2017 και ονομάστηκε σε συμφωνία με τη διεύθυνση του σχολείου και τον τοπικό δήμαρχο στο πλαίσιο της γαλλικής παράδοσης να παίρνουν τα λύκεια τα ονόματα σημαντικών προσωπικοτήτων που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στο έθνος ή στην ανθρωπότητα.

Η Άντζελα Ντέιβις πολιτική ακτιβίστρια, ακαδημαϊκός και συγγραφέας ήταν εξέχουσα ακτιβίστρια της αντικουλτούρας της δεκαετίας του 1960 συνεργαζόμενη με το Κόμμα Μαύρων Πανθήρων. Σήμερα είναι ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σάντα Κρουζ.

Πηγη: Guardian

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT