Αλβανία: Μια φτωχή πόλη εναποθέτει τις ελπίδες για προσέλκυση τουριστών στα τούνελ του Χότζα

Αλβανία: Μια φτωχή πόλη εναποθέτει τις ελπίδες για προσέλκυση τουριστών στα τούνελ του Χότζα

Οι σήραγγες δεν χρησιμοποιήθηκαν ουσιαστικά ποτέ, παρά μόνο σε άσκηση άμυνας τη δεκαετία του '80.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την ανάληψη της εξουσίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κομμουνιστής δικτάτορας, Ενβέρ Χότζα, απέκλεισε την Αλβανία από τον έξω κόσμο για τέσσερις δεκαετίες και απαγόρευσε τα ταξίδια. 500.000 τσιμεντένια καταφύγια χτίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σε όλη τη χώρα, σε παραλίες, βουνά και πεδιάδες.

Ο κομμουνιστής δικτάτορας της Αλβανίας, Ενβέρ Χότζα, έκοψε τους δεσμούς με τη γειτονική Γιουγκοσλαβία το 1949, με τη Σοβιετική Ενωση το 1961 και με την Κίνα το 1978. Ο φόβος του για εισβολή οδήγησε το καθεστώς να δαπανά περίπου το 5% του ετήσιου προϋπολογισμού του για τον στρατό.

Πολλά από αυτά έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Αυτή η μακροχρόνια απομόνωση, σε συνδυασμό με τους γιουγκοσλαβικούς πολέμους που συγκλόνισαν τα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, οδήγησαν στη ζοφερή εικόνα της Αλβανίας.

Ωστόσο οι σήραγγες του Κουκέσι είναι ξεχωριστές. Από τη δεκαετία του 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το υπόγειο δίκτυο προοριζόταν να στεγάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης των 16.000 κατοίκων για έξι μήνες σε περίπτωση πολέμου. Εξοπλισμένο με ανέσεις, που ξεκινούσαν από το γραφείο του εισαγγελέα και κατέληγαν σε μαιευτήριο, ήταν το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Αλβανίας με σήραγγες που εκτείνονταν έως και επτά χιλιόμετρα. Οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν ζωντανές αναμνήσεις από το συγκρότημα, το οποίο χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό με μαζική τοπική εργασία και χρησιμοποιήθηκε μόνο μία φορά σε μια άσκηση πολιτικής άμυνας, στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Τώρα οι τοπικές αρχές ελπίζουν να το μετατρέψουν σε τουριστικό αξιοθέατο, με τη βοήθεια της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο εμπειρογνώμονας που είναι υπεύθυνος για το έργο του μουσείου δήλωσε ότι υπάρχει «μεγάλο ενδιαφέρον για τα τούνελ, ιδίως από ξένους, αλλά και από (Αλβανούς) νέους που δεν έχουν καμία γνώση, καμία πληροφορία, ή δεν έχουν ζήσει τον κομμουνισμό».

Μέχρι το τέλος του έτους οι υπεύθυνοι ελπίζουν να έχουν προσβάσιμο ένα κέντρο διοίκησης πολλών δωματίων και μια μακρά σήραγγα που οδηγεί σε αυτό από το δημαρχείο.

Πηγή: Associated Press

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT