Αλβιν Μπραγκ, ο εισαγγελέας που θα «καθίσει» τον Τραμπ στο εδώλιο

Αλβιν Μπραγκ, ο εισαγγελέας που θα «καθίσει» τον Τραμπ στο εδώλιο

5' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, ηγήθηκε της έρευνας που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, πρόκειται για ιστορική στιγμή, που αναμένεται να γίνει κομβική στην καριέρα του, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ που ασκείται ποινική δίωξη σε βάρος πρώην προέδρου, και δη με τις ιδιαιτερότητες του Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί εκ νέου τον προεδρικό θώκο.

Υπενθυμίζεται ότι σώμα ενόρκων στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην προέδρου για την υπόθεση της καταβολής 130.000 δολαρίων προκειμένου να εξαγοραστεί η σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς το 2016, λίγο πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι κατηγορίες, που προέκυψαν από την έρευνα υπό τον εισαγγελέα του Μανχάταν, ενδέχεται να επηρεάσουν την κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ποιος είναι ο Αλβιν Μπραγκ

Ο Μπραγκ, με σπουδές στο Χάρβαρντ και Δημοκρατικός, εξελέγη ως ο 37ος εισαγγελέας του Μανχάταν τον Νοέμβριο του 2021. Είναι ο πρώτος μαύρος εισαγγελέας σε αυτή τη θέση.

Ο 49χρονος Μπραγκ ορκίστηκε στις αρχές του 2022, έχοντας διαδεχθεί τον εισαγγελέα Σάιρους Βανς Τζούνιορ. Είναι ο τέταρτος που εκλέγεται σε αυτή τη θέση εδώ και 80 χρόνια.

Πριν αναλάβει, υπηρέτησε ως ομοσπονδιακός εισαγγελέας και υπάλληλος στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Ο Μπραγκ είναι ένας από τους πέντε εκλεγμένους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης – ένας για κάθε δήμο της.

Το γραφείο του λέει ότι έχει αναδιαρθρώσει τον ρόλο «για να επικεντρωθεί στη δίωξη σοβαρών βίαιων εγκλημάτων», καθώς και «να προστατεύσει τους καθημερινούς Νεοϋορκέζους από καταχρήσεις των ισχυρών».

Γιατί ερευνά τον Τραμπ;

Ο Μπραγκ πήρε από τον προκάτοχό του τον φάκελο της έρευνας για την υπόθεση πληρωμής της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ.

Η υπόθεση επικεντρώνεται σε μια πληρωμή 130.000 δολαρίων από τον Μάικλ Κόενν, πρώην δικηγόρο του Τραμπ, για να εμποδίσει την Ντάνιελς να δημοσιοποιήσει τους ισχυρισμούς ότι αυτή και ο Τραμπ είχαν σχέση πριν από χρόνια.

Ο Μπραγκ φαίνεται να ερευνά εάν ο Τραμπ παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία και παραβίασε έγγραφα που αφορούν τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας, ή άλλους νόμους που σχετίζονται με την εκστρατεία, όταν αποζημίωσε τον Κόεν.

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν είχε σχέση με την Ντάνιελς και χαρακτήρισε τις πληρωμές ως εκβιασμό.

Νωρίτερα από αυτό το περιστατικό, ο Κόεν είχε διευθετήσει άλλη μια ανάλογη υπόθεση, καθώς φέρεται πως κατέβαλλε 150.000 δολάρια σε πρώην μοντέλο του Playboy, την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, ώστε να αποσύρει την αποκάλυψη της σχέσης της με τον Τραμπ στο σκανδαλοθηρικό περιοδικό The National Enquirer, για να αποτραπεί ενδεχόμενο σκάνδαλο που θα έπληττε την εικόνα του Τραμπ λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. 

Ο Μπραγκ επέβλεψε το κατηγορητήριο του άλλοτε έμπιστου του Τραμπ, Στίβεν Κ. Μπάνον, με κατηγορίες όπως ξέπλυμα χρήματος και απάτη. Εξασφάλισε επίσης την καταδίκη του Αλεν Γουεϊσελμπέργκ, επικεφαλής οικονομικού διευθυντή του Trump Organization, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλάκιση για φοροδιαφυγή.

Τον Δεκέμβριο, κέρδισε επίσης μια καταδίκη που οδήγησε σε πρόστιμα 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων για τον οργανισμό Trump και την Trump Payroll Corp. -το μέγιστο επιτρεπόμενο από τον νόμο- για απάτη των φορολογικών αρχών.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπραγκ, απευθυνόμενος στο προσωπικό του μέσω email, τους διαβεβαίωσε ότι θα τους προστατεύσει από οποιεσδήποτε απειλές.

«Δεν ανεχόμαστε προσπάθειες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλής του κράτους δικαίου στη Νέα Υόρκη», έγραψε.

Τι έχουν πει ο Τραμπ και οι δικηγόροι του;

Ο Τραμπ αρνείται κάθε κατηγορία εναντίον του, είτε πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα είτε για αξιώσεις για αστικές αποζημιώσεις. Εχει επανειλημμένως καταγγείλει τις έρευνες ως «πολιτικό κυνήγι μαγισσών». Αρνείται τη σχέση του με την Ντάνιελς, αλλά έχει παραδεχθεί ότι πλήρωσε τον Κόεν, ισχυριζόμενος ότι είναι θύμα εκβιασμού.

Η νομική του ομάδα συναντήθηκε με τους εισαγγελείς του Μανχάταν για να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες. Μια δικηγόρος του Τραμπ, η Σούζαν Νίσελς, υποστήριξε ότι θα έκανε πληρωμές στην Ντάνιελς ανεξάρτητα από την προεδρική του εκστρατεία.

Είναι πιθανό να δούμε τον Τραμπ με χειροπέδες; 

Σύμφωνα με την Αννα Κομίνσκι, καθηγήτρια Νομικής και πρώην ποινικολόγο, το επικρατέστερο σενάριο είναι πως οι συνήγοροι του Τραμπ θα συνάψουν συμφωνία με το γραφείο του εισαγγελέα ώστε να αποφευχθεί το θέαμα του Τραμπ με χειροπέδες και το περιβόητο «perp walk» (τη δημόσια συνοδεία αστυνομικών ώστε να απαθανατιστεί από τα μέσα ενημέρωσης, όπως έγινε με την περίπτωση π.χ. του Ντομινίκ Στρος Καν, ή του Χάρβεϊ Γουάνστιν). 

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παραδοθεί μόνος του, που σημαίνει πως δεν θα δούμε εικόνες με την αστυνομία να χτυπά την πόρτα του Μαρ-α-Λάγκο στις 5 τα ξημερώματα, να πραγματοποιεί έφοδο και να τον συλλαμβάνει με χειροπέδες», αναφέρει η ίδια, προσθέτοντας: «Θα εμφανιζόταν οικειοθελώς στο γραφείο του εισαγγελέα και στη συνέχεια θα συλλαμβανόταν, θα του έπαιρναν αποτυπώματα και φωτογραφίες». 

Παρ’ όλα αυτά, η Κομίνσκι δεν είναι απολύτως βέβαιη πως ο Τραμπ θα ήθελε να αποφύγει το δημόσιο αυτό «σκάνδαλο» της απαγγελίας κατηγοριών, επικαλούμενη λόγους δημοσιότητας και ψηφοθηρίας. 

«Δεν αποφεύγει το χάος, οπότε ίσως θελήσει να το χρησιμοποιήσει προς όφελός του» σημειώνει. 

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Ο Τραμπ θα παραπεμφθεί σε δίκη και θα οριστούν διάφορες ημερομηνίες για την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι δικηγόροι του είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πολεμήσουν με «νύχια και με δόντια» ενάντια στις κατηγορίες, υποβάλλοντας προτάσεις σε προσπάθειες να αποκλείσουν στοιχεία και μαρτυρίες που εκτιμούν ότι θα βλάψουν την υπεράσπισή του, όπως συνηθίζεται σε ποινικές υποθέσεις.

Αυτό, με τη σειρά του, θα έχει αποτέλεσμα να μεσολαβήσουν χρόνια μεταξύ της απαγγελίας κατηγοριών στον Τραμπ και μιας ενδεχόμενης δίκης.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα οδηγούσε στην επιβολή προστίμου. Εάν όμως ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως τέσσερα χρόνια, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πιο πιθανό είναι επιβληθεί πρόστιμο και πως το να βρεθεί ο Τραμπ πίσω από τα κάγκελα είναι εξαιρετικά απίθανο.

Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες; 

Αφού ο Τραμπ ισχυρίστηκε σε ανάρτησή του στα social media ότι αναμενόταν να συλληφθεί την περασμένη Τρίτη, απηύθυνε εκκλήσεις σε υποστηρικτές του για μαζικές διαμαρτυρίες: «Απλώς δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε άλλο αυτό. Σκοτώνουν το έθνος μας κι εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε», ανέφερε στην ανάρτηση. 

Το ύφος των δηλώσεών του θυμίζει αρκετά τη ρητορική του πριν από την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, και συνεπώς προκάλεσε ανησυχίες για πιθανά ξεσπάσματα βίας. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT