Κρεμλίνο: Οι διαπιστευμένοι ξένοι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία

Κρεμλίνο: Οι διαπιστευμένοι ξένοι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία

«Ολοι οι ξένοι δημοσιογράφοι που έχουν έγκυρα διαπιστευτήρια εδώ μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουν περιορισμούς», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με φόντο την υπόθεση του Ιβαν Γκερσκόβιτς της WSJ που συνελήφθη ως «κατάσκοπος».

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα επέτρεπε στη Ρωσία να επιτύχει τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, λίγο μετά την έκκληση που έκανε ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για άμεση εκεχειρία χωρίς προϋποθέσεις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Μόσχα έλαβε υπόψη της τα σχόλια του Λουκασένκο και ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα το συζητήσει μαζί του την ερχόμενη εβδομάδα. Επισήμανε, όμως, ότι οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν μπορούν να επιτευχθούν επί του παρόντος μέσω της κατάπαυσης του πυρός.

«Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται γιατί σήμερα αυτός είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια σημεία του σχεδίου το οποίο πρότεινε η Κίνα για να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία είναι «μη πραγματοποιήσιμα για την ώρα, εξαιτίας της απροθυμίας -ή μάλλον της αδυναμίας- της ουκρανικής πλευράς να παρακούσει τους προϊσταμένους της και τους διοικητές της».

Αυτή ήταν μια αναφορά στους ισχυρισμούς της Μόσχας -που δεν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία- ότι οι δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν διατάξει το Κίεβο να μην επιδιώξει κατάπαυση του πυρός.

«Αυτοί οι διοικητές, όπως γνωρίζουμε, δεν βρίσκονται στο Κίεβο και επιμένουν να συνεχιστεί ο πόλεμος», είπε ο Πεσκόφ.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχτεί τη «νέα πραγματικότητα» επί του πεδίου, όπου η Ρωσία έχει καταλάβει πάνω από το ένα έκτο του ουκρανικού εδάφους.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει να αποσύρει η Ρωσία τα στρατεύματά της ως προϋπόθεση για μια ειρηνευτική συμφωνία και λέει ότι μια ενδεχόμενη εκεχειρία τώρα απλά θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν για μελλοντικές στρατιωτικές ενέργειες.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν την Ουκρανία στο πλαίσιο ενός «υβριδικού πολέμου» με στόχο να επιτύχουν στρατηγική ήττα της Ρωσίας. Από την πλευρά τους, η Ουκρανία και η Δύση αντιτείνουν ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας είναι μια αβάσιμη δικαιολογία για την εισβολή της.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ασκήσει όλα τα δικαιώματά της στα Ηνωμένα Εθνη, καθώς αναλαμβάνει τον Απρίλιο την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ολοι οι διαπιστευμένοι ξένοι δημοσιογράφοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία, είπε ο Πεσκόφ αναφερόμενος στη σύλληψη από την FSB, με την κατηγορία της κατασκοπείας, του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Ιβαν Γκερσκόβιτς.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ιβαν Γκερσκόβιτς πραγματοποιούσε κατασκοπεία «υπό την κάλυψη» της δημοσιογραφικής του ιδιότητας. Η Ρωσία δεν έχει δώσει στοιχεία στη δημοσιότητα που να στηρίζουν τις κατηγορίες αυτές -οι πρώτες που διατυπώνονται εναντίον Αμερικανού δημοσιογράφου μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου- τις οποίες διαψεύδει η WSJ.

«Ολοι οι δημοσιογράφοι που έχουν έγκυρα διαπιστευτήρια εδώ -εννοώ οι ξένοι δημοσιογράφοι- μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα στη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουν κάποιους περιορισμούς», είπε ο Πεσκόφ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι και ο Γκερσκόβιτς, που συνελήφθη ως «κατάσκοπος», ήταν διαπιστευμένος.

Ο Πεσκόφ κάλεσε την Ουάσινγκτον να μην αντιδράσει απελαύνοντας Ρώσους δημοσιογράφους που εργάζονται στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT