Πέμπτη κάλπη σε δύο χρόνια για τους Βούλγαρους

Πέμπτη κάλπη σε δύο χρόνια για τους Βούλγαρους

Στη δίνη της ακυβερνησίας έχει οδηγήσει η απλή αναλογική τη φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες της Βουλγαρίας προσέρχονται σήμερα, για πέμπτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, εν μέσω βαθιάς πολιτικής ρευστότητας, στις κάλπες για την εκλογή κυβέρνησης, πλην όμως ούτε και τώρα διαφαίνεται άρση του αδιεξόδου και όλα δείχνουν ότι η χώρα θα αναγκαστεί να πάει και πάλι σε εκλογές το φθινόπωρο. Το εφαρμοζόμενο σύστημα της απλής αναλογικής ευνοεί τον κατακερματισμό της δύναμης των κομμάτων και σε συνδυασμό με την αδυναμία μεταξύ τους συνεννόησης, έχει οδηγήσει τη φτωχότερη χώρα της Ε.Ε. σε ακυβερνησία διαρκείας. Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν στη σημερινή ψηφοφορία σε κανένα από τα κόμματα ισχυρό προβάδισμα ώστε να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση. Ετσι, οι Βούλγαροι θα πρέπει να ετοιμάζουν τα εκλογικά βιβλιάρια για τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε οι πολιτικοί παρατηρητές στη Σόφια θεωρούν βέβαιη την προσφυγή εκ νέου (έκτη φορά!) στην κάλπη, μαζί με τις προγραμματισμένες δημοτικές. Καθώς τίποτα δεν προμηνύει ούτε και τότε, πλην συνταρακτικού απροόπτου, μεταβολές συσχετισμών στο εκλογικό τοπίο, το γαϊτανάκι των εκλογών αναμένεται να συνεχιστεί βυθίζοντας περαιτέρω τη χώρα στην πολιτική ρευστότητα και στον διχασμό.

Ισως αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος προς μια ενισχυμένη αναλογική η οποία θα επιτρέψει τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης ή βιώσιμου συνασπισμού. Διότι, όπως επισημαίνουν και οι παρατηρητές των πολιτικών πραγμάτων στη βουλγαρική πρωτεύουσα, έτσι συμμετέχουν σχεδόν όλοι στη νομή της εξουσίας, παίρνουν κομμάτι από την πίτα της. Είναι εξάλλου ενδεικτικό, όπως επισημαίνεται, το γεγονός ότι με εξαίρεση τον πρώην πρωθυπουργό και ηγέτη του κεντροδεξιού Gerb, Μπόικο Μπορίσοφ, που παλαιότερα είχε ψελλίσει κάτι σχετικό, κανένα από τα κόμματα δεν έχει θέσει προς συζήτηση στον δημόσιο διάλογο και στο Κοινοβούλιο ζήτημα αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Αποτέλεσμα; Η Βουλγαρία πορεύεται επί τρία τουλάχιστον χρόνια με βραχύβιες κυβερνήσεις ευκαιριακών συνασπισμών που καταρρέουν με το πρώτο «φύσημα», αδύναμες να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας αλλά και εκείνα που ανακύπτουν στην εξωτερική της πολιτική εξαιτίας των αναταράξεων στον γεωπολιτικό περίγυρό της.

Οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν στη σημερινή ψηφοφορία σε κανένα από τα κόμματα ισχυρό προβάδισμα ώστε να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση.

Απουσία ισχυρών κυβερνήσεων, ικανών να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις, το τιμόνι της χώρας έχει περιέλθει στον θεωρούμενο φιλορώσο πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ που δίχως να νομιμοποιείται εκ του συντάγματος (προεδρευομένη δημοκρατία), ασκεί ανοιχτά ή μέσω δικών του ανθρώπων εσωτερική και εξωτερική πολιτική που σε ουκ ολίγες περιπτώσεις φέρουν τη Βουλγαρία σε δύσκολη θέση απέναντι στους συμμάχους της, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Ολα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις συνασπισμού λειτουργούν ως υπηρεσιακές και το κουμάντο το κάνει ο Ράντεφ που ευνοείται από τη ρευστότητα. Φέρεται, μάλιστα, να προωθεί συνταγματική αναθεώρηση ώστε να αλλάξει η μορφή του πολιτεύματος και οι εξουσίες να περάσουν από το Κοινοβούλιο στον πρόεδρο.

Σε ένα τόσο ασταθές πολιτικό περιβάλλον, οι πολίτες δοκιμάζονται σκληρά στην καθημερινότητά τους, όπου σαρώνουν η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η απύθμενη διαφθορά και ο πληθωρισμός. Η κόπωση στο εκλογικό σώμα από τις συνεχείς εκλογές και την αδυναμία συγκρότησης ισχυρής κυβέρνησης εμφανίζεται μεγάλη, με τις δημοσκοπήσεις να ανεβάζουν την αποχή σε ποσοστό άνω του 40%. Οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά σε χώρες της Ευρώπης, η κοινωνία έχει διχαστεί μεταξύ φιλοευρωπαίων και φιλορώσων –το κόμμα «Αναγέννηση» που κοιτάζει προς τη Μόσχα, εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση– και απ’ όλη αυτή τη ρευστότητα αναδύεται ένας επιθετικός εθνικισμός, τον οποίο ο Ράντεφ έχει εργαλειοποιήσει μπλοκάροντας την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και διεκδικώντας βουλγαρικές μειονότητες σε όλες σχεδόν τις όμορες χώρες. Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια έχει προκαλέσει ανησυχίες και στη Δύση, δεδομένου ότι η Βουλγαρία λειτουργεί μαζί με τη Ρουμανία ως προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη Μαύρη Θάλασσα με αυξημένο ρόλο στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα που πάει να διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

Οσον αφορά τη σημερινή ψηφοφορία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, εκτός από την άνοδο της αποχής, εμφάνιζαν το κεντροδεξιό κόμμα Gerb του Μπόικο Μπορίσοφ να προηγείται κατά δύο μονάδες του συνασπισμού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία», του φιλοδυτικού Κίριλ Πέτκοφ, με ποσοστά 24,7% και 23,1% αντίστοιχα. Με δεδομένο όμως ότι τα δύο αυτά κόμματα έχουν αποκλείσει μεταξύ τους μετεκλογική συνεργασία, στη Σόφια προβλέπουν ως πιθανότερη εξέλιξη τη συγκρότηση μειοψηφικής κυβέρνησης αποτελούμενης από το κόμμα του Μπορίσοφ και αυτό της τουρκικής μειονότητας, η οποία θα ψηφίσει προϋπολογισμό και θα προετοιμάσει τη χώρα για νέες εκλογές τον Οκτώβριο μαζί με τις δημοτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT