Βρετανία: Απέτυχε η ρωσική χειμερινή επίθεση στην Ουκρανία – Μικρά κέρδη, μεγάλο το κόστος

Βρετανία: Απέτυχε η ρωσική χειμερινή επίθεση στην Ουκρανία – Μικρά κέρδη, μεγάλο το κόστος

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, η Ρωσία έχει «χάσει σε μεγάλο βαθμό» το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχε αποκτηθεί με τη μερική επιστράτευση πέρυσι

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος υπουργός Aμυνας Σεργκέι Σοϊγκού υποσχέθηκε να ενισχύσει τις προμήθειες πυρομαχικών στις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο των στρατευμάτων που πολεμούν στη χώρα, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Aμυνας το Σάββατο.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο στο Telegram, ο Σοϊγκού εμφανίζεται να προεδρεύει μιας συνάντησης με ανώτερους στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ, του ανώτερου στρατιωτικού διοικητή της Ρωσίας.

Στο βίντεο, ο Σοϊγκού εμφανίζεται να λέει σε Ρώσους στρατιωτικούς ότι η Μόσχα θα λάβει μέτρα για να ενισχύσει την προμήθεια πυρομαχικών για τα στρατεύματα στο μέτωπο, σημειώνοντας: «Ο όγκος των προμηθειών των πιο αναγκαίων πυρομαχικών έχει προσδιοριστεί. Λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την αύξησή τους».

Ο Σοϊγκού δέχτηκε σφοδρή κριτική τους τελευταίους μήνες από σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία –συμπεριλαμβανομένου του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ομάδας μισθοφόρων Wagner– που τον κατηγόρησαν ότι δεν προμήθευε με επαρκή πυρομαχικά τα στρατεύματα που μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Βρετανικό ΥΠΑΜ: Απέτυχε η ρωσική χειμερινή επίθεση

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει τον στρατιωτικό έλεγχο που ασκεί στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας απέτυχαν, ανέφεραν σήμερα Βρετανοί ειδικοί στην άμυνα στην πιο πρόσφατη αξιολόγηση πληροφοριών τους που εκδόθηκε σήμερα.

Ο επικεφαλής του ρωσικού επιτελείου στρατού, Βαλέρι Γκερασίμοφ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της χώρας στην Ουκρανία στις 11 Ιανουαρίου, προσπάθησε να «εξαπολύσει γενική χειμερινή επίθεση με σκοπό να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή Ντονμπάς», ανέφερε το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας στο Twitter.

«Ογδόντα ημέρες μετά, είναι όλο και πιο φανερό πως αυτό το σχέδιο απέτυχε», προστίθεται στο κείμενο.

Σε αρκετά σημεία κατά μήκος του μετώπου, «οι ρωσικές δυνάμεις πέτυχαν οριακά μόνο κέρδη με κόστος δεκάδες χιλιάδες απώλειες», ανέφερε το υπουργείο. Αυτό είχε αποτέλεσμα να «χαθεί σε μεγάλο βαθμό» το πλεονέκτημα στον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού που είχε αποκτηθεί με τη μερική επιστράτευση πέρυσι.

«Υπάρχει η ρεαλιστική πιθανότητα ο Γκερασίμοφ να πιέζει τα όρια τού μέχρι πόσο η πολιτική ηγεσία της Ρωσίας θα μπορεί να αντέξει την αποτυχία», εκτιμά το υπουργείο.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας παρέχει καθημερινές επικαιροποιήσεις των πληροφοριών των υπηρεσιών του αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί το Λονδίνο για στοχευμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Ουκρανία για ρωσική προεδρία στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος επέκρινε το Σάββατο το «συμβολικό πλήγμα» εκ μέρους της Ρωσίας που αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν είναι απλώς ντροπή. Είναι άλλο ένα συμβολικό πλήγμα για το σύστημα διεθνών σχέσεων που βασίζεται σε κανόνες», έγραψε στα αγγλικά στο Twitter ο Αντριι Γιέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου.

Το Σάββατο η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία του ανώτατου οργάνου ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αλλάζει κάθε μήνα. Η τελευταία φορά που η Μόσχα κατείχε τη θέση ήταν τον Φεβρουάριο του 2022, όταν τα στρατεύματά της εξαπέλυσαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να «ασκήσει όλα τα δικαιώματά του» στον ρόλο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προέτρεψαν την Πέμπτη τη Ρωσία να «συμπεριφερθεί επαγγελματικά» όταν αναλάβει τον ρόλο, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν τρόποι να αποκλειστεί η Μόσχα από τη θέση.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος εξαπέλυσε πυρά επίσης προς το Ιράν, το οποίο το Κίεβο και οι σύμμαχοί του κατηγορούν ότι προμήθευσε τη Ρωσία με όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων επιθετικών drones που έχουν απειλήσει τις ουκρανικές υποδομές. Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τη Ρωσία με όπλα.

«Είναι ενδεικτικό ότι κατά την εορτή ενός τρομοκρατικού κράτους –του Ιράν– ένα άλλο τρομοκρατικό κράτος –η Ρωσία– αρχίζει να προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», έγραψε ο Γιέρμακ, αναφερόμενος στην εορτή της Ημέρας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Πηγή: Reuters, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT