ΗΠΑ: Η άγνωστη ιστορία της καλπονοθείας του Λίντον Τζόνσον το 1948

ΗΠΑ: Η άγνωστη ιστορία της καλπονοθείας του Λίντον Τζόνσον το 1948

O γνωστός με τα αρχικά «LBJ» έγινε χάρη σε εκείνες τις εκλογές το «απόλυτο» αφεντικό του Τέξας.

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον εξελέγη για πρώτη φορά στην Γερουσία το μακρινό 1948 ξεκινώντας μια πορεία στην πολιτική, η οποία τον οδήγησε στην αντιπροεδρία και στη συνέχεια -μετά την δολοφονία του Τζον Κένεντι- στον προεδρικό θώκο.

Ωστόσο οι ηχογραφήσεις από τις συνεντεύξεις του δημοσιογράφου του Associated Press Τζέιμς Μάνγκαν που δόθηκαν στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα στην αρχειακή ιστοσελίδα της Προεδρικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου LBJ, Discover LBJ, δείχνουν ότι το 1948 οι άνθρωποι του Τζόνσον νόθευσαν τις εκλογές ώστε να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών και να εκλεγεί στην Γερουσία. 

Μετά τον θάνατο του Μάνγκαν το 2015 σε ηλικία 87 ετών, η οικογένειά του βρήκε τις κασέτες στο σπίτι του στο Σαν Αντόνιο και τις δώρισε το περασμένο καλοκαίρι στη βιβλιοθήκη στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.

Ο Λουίς Σάλας ο πρώην εκλογικός δικαστής του Νοτίου Τέξας είχε πει στον Μάνγκαν για την ιστορία: «Ο Τζόνσον δεν κέρδισε αυτές τις εκλογές- τις έκλεψαν για αυτόν. Και ξέρω ακριβώς πώς έγινε».

ΗΠΑ: Η άγνωστη ιστορία της καλπονοθείας του Λίντον Τζόνσον το 1948-1
AP

Η ιστορία είχε κινήσει υποψίες από τότε που οι εκλογικοί υπάλληλοι στην αγροτική κομητεία Τζιμ Γουέλς ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μη καταμετρημένων ψήφων σε μια κάλπη γνωστή ως Box 13, τις ημέρες μετά τις προκριματικές εκλογές του 1948 για το χρίσμα της Γερουσίας των Δημοκρατικών. 

Ο γιος του Μάνγκαν, Πίτερ, δήλωσε ότι η ακρόαση των κασετών ήταν σαν να βρίσκει κανείς «ένα μικρό παράθυρο στην ιστορία».

Ο Μαρκ Λόρενς, διευθυντής της βιβλιοθήκης, δήλωσε ότι οι ηχογραφήσεις είναι «βαθιά συνδεδεμένες με ένα από τα μεγάλα μυστήρια και τις διαμάχες που περιτριγυρίζουν τον LBJ εδώ και δεκαετίες». Ο Λόρενς δήλωσε ότι πολλά είναι πλέον γνωστά για το Box 13, χάρη τόσο στην ιστορία του Μάγκαν το 1977 όσο και στην έρευνα που έκανε αργότερα ο βιογράφος του LBJ Ρόμπερτ Κάρο, ο οποίος “ουσιαστικά επιβεβαίωσε” την ιστορία του Μάγκαν και βασίστηκε σε αυτήν.

Ο Μάνγκαν είπε σε άρθρο του AP το 2008 ότι καθώς προσπαθούσε να πείσει τον Σάλας να μιλήσει, του είπε: «Αν πεθάνεις, η ιστορία δεν θα μάθει ποτέ τι συνέβη».

«Τα είδη των παρατυπιών που μπορούμε να δούμε ότι υπήρχαν στην κούρσα για τη Γερουσία του Τέξας το 1948 ήταν, νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε, αρκετά διαδεδομένα σε όλη την αμερικανική ιστορία και σε όλες τις περιοχές της χώρας στον ένα ή τον άλλο βαθμό, αλλά σίγουρα στον Νότο και κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων, μόλις τη δεκαετία του 1940», δήλωσε ο Λόρενς.

Ο Σάλας είπε στον Μάνγκαν ότι το ισχυρό πολιτικό αφεντικό του Νοτίου Τέξας Τζορτζ Παρ – ο οποίος ασκούσε τον έλεγχο με χάρες και εξαναγκασμό – διέταξε να προστεθούν περίπου 200 ψήφοι στο Box 13. Ο Salas είπε ότι στη συνέχεια παρακολούθησε την προσθήκη των πλαστών ψήφων με αλφαβητική σειρά, με τα ονόματα να προέρχονται από άτομα που δεν είχαν ψηφίσει στις εκλογές.

Οι νέες ψήφοι έδωσαν στον Τζόνσον τη νίκη στις προκριματικές εκλογές έναντι του τότε κυβερνήτη Κόουκ Στίβενσον με διαφορά 87 ψήφων. Ο Τζόνσον -που στη συνέχεια απέκτησε το παρατσούκλι «Landslide Lyndon»- νίκησε εύκολα τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλο του στις γενικές εκλογές.

Ο Τζόνσον, που είχε εκλεγεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ το 1937, είχε θέσει υποψηφιότητα για τη Γερουσία των ΗΠΑ το 1941 και έχασε από τον τότε κυβερνήτη Γουίλμπερτ Λι Ο’Ντάνιελ.

Ο Λόρενς είπε ότι η νίκη στη Γερουσία το 1948 εκτόξευσε τον Τζόνσον σε πανεθνικό επίπεδο. Ο Τζόνσον έγινε αντιπρόεδρος του τότε προέδρου Τζον Φ. Κένεντι και ορκίστηκε πρόεδρος στις 22 Νοεμβρίου 1963, μετά τη δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας. Ο Τζόνσον εξελέγη πρόεδρος το 1964. Αποφάσισε να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 1968 και πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1973 σε ηλικία 64 ετών.

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT