Ρωσία: Κατάσχονται διαβατήρια υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να μη «δραπετεύσουν» στο εξωτερικό

Ρωσία: Κατάσχονται διαβατήρια υψηλόβαθμων αξιωματούχων για να μη «δραπετεύσουν» στο εξωτερικό

Ο επικεφαλής της Wagner είχε ζητήσει μάλιστα πλήρη απαγόρευση των ταξιδιών.

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σοβιετικού τύπου πρακτική καταφεύγουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας οι οποίες κατάσχουν τα διαβατήρια ανώτερων αξιωματούχων και στελεχών κρατικών εταιρειών για να αποτρέψουν ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς η «παράνοια για διαρροές και αποστασίες εξαπλώνεται στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρουν οι Financial Times.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να μαίνεται ακόμη, οι αξιωματικοί ασφαλείας έχουν αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις για ταξίδια, ζητώντας την παράδοση ταξιδιωτικών εγγράφων από ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες και πρώην αξιωματούχους, δήλωσαν αρκετοί άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

Η αυξημένη πίεση αντανακλά τη βαθιά καχυποψία του Κρεμλίνου και της FSB, της υπηρεσίας που διαδέχεται την KGB, σχετικά με την αφοσίωση της πολιτικής ελίτ της Ρωσίας, πολλοί από τους οποίους αντιτίθενται ιδιωτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό για ορισμένους που εργάζονται σε «ευαίσθητες» περιοχές. «Υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες γι’ αυτό. Σε ορισμένα μέρη είναι γνωστοί και σε άλλα εξαρτώνται από μια συγκεκριμένη απόφαση … για συγκεκριμένους υπαλλήλους», δήλωσε στους FT. «Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα».

Από τη σοβιετική εποχή, οι Ρώσοι αξιωματούχοι με πρόσβαση σε κρατικά μυστικά μεσαίου επιπέδου υποχρεούνταν να αφήνουν τα διαβατήριά τους σε ένα χρηματοκιβώτιο που διαχειρίζεται «ειδική υπηρεσία» που είναι ενσωματωμένη στα υπουργεία και τις εταιρείες τους. Αλλά οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας σπάνια εφάρμοζαν τους κανόνες, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους και στελέχη.

Αυτό άλλαξε μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, όταν οι υπηρεσίες ασφαλείας άρχισαν να προειδοποιούν για ταξίδια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι, οι περιορισμοί εφαρμόστηκαν πολύ ευρύτερα και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις «διαθέσεις» μεμονωμένων αξιωματικών ασφαλείας σε κρατικούς θεσμούς.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας έχουν σχεδόν πλήρη περιθώρια ερμηνείας των κανόνων βάσει των αναθεωρήσεων των νόμων για τα κρατικά μυστικά, την κατασκοπεία και την προδοσία», δήλωσε πρώην αξιωματούχος που παραιτήθηκε από την κεντρική τράπεζα μετά την εισβολή πέρυσι και τώρα είναι επισκέπτρια στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Τον Φεβρουάριο, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο ιδρυτής της διαβόητης παραστρατιωτικής ομάδας Wagner, ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους αξιωματούχους, καθώς και την απόδοση ευθυνών για την «ανήθικη συμπεριφορά των συγγενών τους, την επιδεικτική επίδειξη πλούτου και την κατάχρηση πολυτελών αγαθών».

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT