Βρετανία: Πέθανε ο Νάιτζελ Λόσον πρώην Υπουργός στις κυβερνήσεις Θάτσερ

Βρετανία: Πέθανε ο Νάιτζελ Λόσον πρώην Υπουργός στις κυβερνήσεις Θάτσερ

To 2016 υποστήριξε με πάθος την καμπάνια υπέρ του Brexit.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έφυγε από τη ζωή χθες Δευτέρα, σε ηλικία 91 ετών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Νάιτζελ Λόσον. Στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος, ο Λόσον είχε διατελέσει υπουργός επί των ημερών της «σιδηράς κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δημοσίευσε μια φωτογραφία του με τη λεζάντα: «Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ως Υπουργός ήταν να κρεμάσω μια φωτογραφία του πάνω από το γραφείο μου».

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποκάλεσε τον Λόσον μια «ατρόμητη και πρωτότυπη φλόγα του συντηρητισμού της ελεύθερης αγοράς που βοήθησε εκατομμύρια Βρετανούς να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους». 

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Λόσον ήταν επιτυχημένος δημοσιογράφος του οικονομικού ρεπορτάζ και συνέχισε να δημοσιεύει τακτικά άρθρα στην «Telegraph» και τον «Spectator» μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο.

Στη συνέχεια έγινε από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου της Θάτσερ, ενώ διετέλεσε και βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Μπλάμπι από το 1974 έως το 1992.

Η Θάτσερ τον τοποθέτησε επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών το 1983, όπου μείωσε τον φόρο εισοδήματος και το δημόσιο χρέος. Ως Υπουργός εκσυγχρόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της υιοθέτησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών που συνέβαλαν στην καθιέρωση του Λονδίνου ως μείζονος παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Η διαχείρισή του στην οικονομία πιστώθηκε ότι βοήθησε τη Θάτσερ να κερδίσει μια τρίτη θητεία. Παραιτήθηκε από βουλευτής στις εκλογές του 1992, προτού εισέλθει στη Βουλή των Λόρδων για να αποσυρθεί μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το 2016 έγινε πρόεδρος του Vote Leave, της ομάδας που ηγήθηκε της εκστρατείας για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Περιέγραψε το Brexit ως μια «ιστορική ευκαιρία» για να τελειώσει η δουλειά που είχε ξεκινήσει η Θάτσερ.

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT