Ζελένσκι: Εύχομαι ο Πούτιν να περάσει την υπόλοιπη του ζωή σε υπόγειο με κουβά για τουαλέτα

Ζελένσκι: Εύχομαι ο Πούτιν να περάσει την υπόλοιπη του ζωή σε υπόγειο με κουβά για τουαλέτα

Mε αφορμή τα βασανιστήρια των Ρώσων σε ένα υπόγειο σχολείου όπου κρατούσαν αιχμάλωτους σχεδόν 400 κατοίκους για 27 ημέρες.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θέλει ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν να περάσει την υπόλοιπή ζωή του σε ένα υπόγειο, χρησιμοποιώντας έναν κουβά για τουαλέτα, πρακτική που ακολούθησαν οι ρωσικές δυνάμεις κατά κόρον κατά Ουκρανών πολιτών. 

Ο Zελένσκι έκανε τα σχόλια αυτά στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τη Δευτέρα σε ένα χωριό στην περιοχή της βόρειας Ουκρανίας, όπου τα ρωσικά στρατεύματα κρατούσαν Ουκρανούς πολίτες κλειδωμένους σε απάνθρωπες συνθήκες κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι Ουκρανοί στρατιώτες απελευθέρωσαν ένα χωριό, ανακάλυψαν ένα υπόγειο σε σχολείο όπου οι Ρώσοι κρατούσαν αιχμάλωτους σχεδόν 400 κατοίκους για 27 ημέρες. Έντεκα άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της κράτησης στο υπόγειο. Σημειώνεται ότι η περιοχή γύρω από το Χάρκοβο βρισκόταν υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων επί μήνες. Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από εκεί στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά από μια ουκρανική αντεπίθεση.

Στην επέτειο της απελευθέρωσης, ο Ζελένσκι μίλησε με τους ντόπιους και τους ευχαρίστησε που αγωνίστηκαν γενναία για τη ζωή τους. «Αφού είδα όλα αυτά, δεν μπορώ παρά να ευχηθώ στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του σε ένα υπόγειο με [έναν] κουβά για τουαλέτα», δήλωσε. 

«Περίμεναν την Ουκρανία στο σκοτάδι»

«Αυτοί οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο ζούσαν και περίμεναν την Ουκρανία στο σκοτάδι», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος εμφανίστηκε συγκινημένος στην επέτειο. Τον Ζελένσκι συνόδευσαν στην επίσκεψη στο Γιαχίντνε, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρίζα Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς.

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια σε περιοχές της πρώτης γραμμής του μετώπου τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Παράλληλα, ευχαρίστησε τους Χαμπεκ και Μπούριτς για την παρουσία τους και διαβεβαίωσε πως ήταν σημαντικό που είδαν το υπόγειο οι σύμμαχοι της Ουκρανίας.

«Είναι σημαντικό να το βλέπουν αυτό και να βρίσκονται σε αυτά τα υπόγεια για να καταλάβουν αν πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία ή να συνεχίσουν να σκέφτονται πώς να βρουν έναν τρόπο να μιλήσουν με τη Ρωσία», τόνισε.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα και η ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ήταν υπεύθυνοι για την τραγωδία.

Αρνείται κάθε κατηγορία η Μόσχα

Η Μόσχα, η οποία έχει δηλώσει ότι διεξάγει μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, έχει αρνηθεί ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή ότι στοχεύει αμάχους.

Η Κινητή Ομάδα Δικαιοσύνης, η οποία συστάθηκε τον Μάιο του 2022 από την εταιρεία ανθρωπιστικού δικαίου Global Rights Compliance και υποστηρίζεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, υποστηρίζει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας καθώς εξετάζει περισσότερες από 71.000 αναφορές για εγκλήματα πολέμου σε εθνικό επίπεδο από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022.

Μάρτυρες περιέγραψαν τη χρήση βασανιστηρίων με ηλεκτροσόκ και με νερό από τις ρωσικές δυνάμεις. Τουλάχιστον 1.000 επιζώντες από τους θαλάμους βασανιστηρίων έχουν καταθέσει στοιχεία στους ερευνητές και περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι από τη Χερσώνα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας. 

Η χρηματοδότηση ενός δικτύου εγκαταστάσεων βασανιστηρίων αποτελούσε μέρος ενός ρωσικού κρατικού σχεδίου για την «υποταγή, επαναδιαπαιδαγώγηση ή θανάτωση ουκρανών πολιτικών ηγετών και απλών αντιφρονούντων», ανέφερε η ομάδα στην ανακοίνωσή της.

Τα κέντρα βασανιστηρίων λειτουργούσαν από διάφορες ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), της τοπικής FSB της Χερσώνας και της ρωσικής υπηρεσίας φυλακών, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Πηγή: Politico, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT