Σουηδία: Συλλήψεις ισλαμιστών που ετοίμαζαν επίθεση σε αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου

Σουηδία: Συλλήψεις ισλαμιστών που ετοίμαζαν επίθεση σε αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη πέντε υπόπτων για τον σχεδιασμό «τρομοκρατικής επίθεσης» που θα γινόταν σε αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη πέντε υπόπτων για τον σχεδιασμό «τρομοκρατικής επίθεσης» που θα γινόταν σε αντίποινα για το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου.

Οι συλλήψεις αυτές συμπίπτουν χρονικά με την απόφαση της σουηδικής Δικαιοσύνης να ακυρώσει τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων στις οποίες προβλέπεται κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ.

Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση έγινε «συντονισμένα» σήμερα το πρωί σε τρεις διαφορετικές πόλεις της κεντρικής Σουηδίας, τις Εσκιλστούνα, Λινσόπιν και Στρένες, ανακοίνωσε η σουηδική υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών.

Οι ύποπτοι «θεωρείται ότι είχαν διεθνείς διασυνδέσεις με τον βίαιο ισλαμιστικό εξτρεμισμό», διευκρίνισε η Säpo.

Το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου από τον εξτρεμιστή Σουηδοδανό Ράσμους Παλουντάν μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Στοκχόλμη στις αρχές του Ιανουαρίου έφερε σε δύσκολη θέση τη σουηδική κυβέρνηση.

Μετά την άδεια που δόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στον Ράσμους Παλουντάν, η αστυνομία επέλεξε να απαγορεύσει άλλες διαδηλώσεις στις οποίες οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να κάψουν αντίτυπα του Κορανίου, επικαλούμενη κυρίως απειλές για την ασφάλεια.

Οι απαγορεύσεις αυτές αμφισβητήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης με το επιχείρημα ότι παραβιάζουν την συνταγματική ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν.

Η αστυνομία «δεν είχε επαρκή στοιχεία για να στηρίξει την απόφασή της» για την απαγόρευση δύο διαδηλώσεων κατά τις οποίες προβλεπόταν το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας και σε αυτήν του Ιράκ, έκρινε σήμερα το διοικητικό εφετείο.

Η δικαστής που είχε επιφορτιστεί με την εξέταση του ζητήματος θεώρησε ότι οι απειλές που επικαλέστηκε η αστυνομία δεν ήταν «επαρκώς συγκεκριμένες ούτε συνδέονταν με τις εν λόγω διαδηλώσεις», σημειώνει το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT