ΗΠΑ και Ε.Ε.: Εντατικοποίηση της συνεργασίας για περαιτέρω ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

ΗΠΑ και Ε.Ε.: Εντατικοποίηση της συνεργασίας για περαιτέρω ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Bασικός στόχος η περαιτέρω απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Με βασικό στόχο την περαιτέρω απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και την αύξηση των εισαγωγών LNG, συνεδρίασε σήμερα το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, στις Βρυξέλλες.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι δύο στρατηγικοί εταίροι επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να συντονίσουν τις δράσεις τους τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο ώστε να διατηρήσουν σταθερή την παγκόσμια αγορά ενέργειας και να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα. Επίσης, το κοινό ανακοινωθέν επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάρτηση από τη Ρωσία.

Χαρακτηριστική ήταν άλλωστε η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, πριν από τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους». «Θα επικεντρωθούμε στον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να μειώσουμε περαιτέρω την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη ρωσική ενέργεια και θα ενισχύσουμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας σε ευρωατλαντικό επίπεδο». «Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ε.Ε. είναι πιο ισχυρές από ποτέ σε ό,τι αφορά την προώθηση των κοινών μας στόχων», συμπλήρωσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε εκτενώς στην αύξηση κατά 140% της εισαγωγής LNG από τις ΗΠΑ στην Ε.Ε., καθώς και στις προσπάθειες της Ενωσης να μειώσει αντίστοιχα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 40% στο 15%.

Iσχυρή εταιρική σχέση Ε.Ε. – ΗΠΑ

«Αν τα καταφέραμε, αυτό οφείλεται στην ισχυρή εταιρική σχέση Ε.Ε – ΗΠΑ. Οι εισαγωγές αμερικανικού LNG διπλασιάστηκαν από πέρυσι» ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ συμπλήρωσε ότι η οικονομική ισχύς του Κρεμλίνου έχει συρρικνωθεί και ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλλαν ΗΠΑ και Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. παραμένει ενωμένη με τις ΗΠΑ και σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά και στην εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντέιβιντ Τερκ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT