Φινλανδία: Και επισήμως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ – «Ιστορική ημέρα», το μήνυμα Στόλτενμπεργκ

Φινλανδία: Και επισήμως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ – «Ιστορική ημέρα», το μήνυμα Στόλτενμπεργκ

Με την έπαρση της σημαίας της Φινλανδίας στον κύκλο των σημαιών των κρατών - μελών στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε και συμβολικά η είσοδος της σκανδιναβικής χώρας ως 31ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έπαρση της σημαίας της Φινλανδίας στον κύκλο των σημαιών των κρατών – μελών στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκε και συμβολικά η είσοδος της σκανδιναβικής χώρας ως 31ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Πρόκειται για το τέλος της εποχής της ουδετερότητας της Φινλανδίας», επεσήμανε ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, τονίζοντας ότι ξεκινά μια νέα εποχή.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα προσφέρει ασφάλεια στη Συμμαχία, αλλά και θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα, λέγοντας πως «όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς, είναι το βασικό συστατικό της ευτυχίας τους». 

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ δεν στοχεύει εναντίον κανενός, ενώ είπε πως η συμμετοχή στη Συμμαχία παραμένει ανολοκλήρωτη πριν από την είσοδο και της Σουηδίας.

«Ιστορική ημέρα η σημερινή για τη Φινλανδία και για το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Γίνεται από σήμερα το 31ο μέλος και σύμβολο της ενότητας και της αλληλεγγύης εντός της συμμαχίας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η Φινλανδία γίνεται από εταίρος μας, σύμμαχος».

Τόνισε, επίσης, ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τους Σουηδούς, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. 

Και οι δύο ανέφεραν πως πλέον αποτελεί άμεση προτεραιότητα η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και πως είναι αισιόδοξοι ότι αυτό θα συμβεί σύντομα, ενώ με την ένταξη και της Φινλανδίας δημιουργούνται προϋποθέσεις ασφάλειας για όλες τις Σκανδιναβικές χώρες.

Στις κοινές δηλώσεις τους, ο γ.γ του ΝΑΤΟ και ο Φινλανδός πρόεδρος ανέφεραν πως είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Άγκυρα, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να αναφέρει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί σύντομα ο τριμερής μηχανισμός, που υπεγράφη πέρυσι με μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας, στη Σύνοδο της Μαδρίτης.

Επανέλαβε δε ότι η Σουηδία έχει ήδη εκπληρώσει τους όρους που απορρέουν από αυτή την τριμερή συμφωνία, του Ιουλίου του 2022.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο γ.γ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει ήδη πετύχει το ακριβώς αντίθετο ως προς τους στόχους του καθώς η βορειοατλαντική συμμαχία επεκτείνεται πλέον και κατά μήκος των συνόρων του.

Για τον Φινλανδό πρόεδρο ήταν η ομιλία του Ρώσου προέδρου τον Δεκέμβριο του 2021 που αποτέλεσε την αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση στη χώρα του για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

«Επιχείρησε να μας εμφυσήσει τον φόβο. Δεν φοβόμαστε. Τα αποτελέσματα φαίνονται σήμερα» δήλωσε ο Νιινίστο. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT