Ταϊβάν: Ο ιδρυτής του κολοσσού τεχνολογίας Foxconn Τέρι Γκου θα διεκδικήσει την προεδρία

Ταϊβάν: Ο ιδρυτής του κολοσσού τεχνολογίας Foxconn Τέρι Γκου θα διεκδικήσει την προεδρία

Ο Γκου έχει εκτεταμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα και είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τους ηγέτες του Πεκίνου.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τέρι Γκου, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του μεγάλου προμηθευτή της Apple, Foxconn ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Ταϊβάν ζητώντας το χρίσμα του Κουόμιντάνγκ. Ο παραιτηθείς από την ηγεσία της Foxconn το 2019, είχε αρχικά θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία εκείνη τη χρονιά, αλλά αποσύρθηκε αφού έχασε το χρίσμα του Κουομιντάνγκ ή KMT.

Ο Γκου έχει εκτεταμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στην Κίνα και είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τους ηγέτες του Πεκίνου.

Το ΚΜΤ υποστηρίζει μεν την αυτονομία του νησιού αλλά θεωρεί βασική τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Κίνα και τάσσεται υπέρ της πολιτικής της «Μιας Κίνας» εν αντιθέσει με το κυβερνών DPP το οποίο υπερασπίζεται τόσο την ξεχωριστή ταυτότητα της Ταϊβάν από την Κίνα όσο και την ανεξαρτησία της. 

Ενώ ο Γκου έχει δηλώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου 2024, το KMT δεν έχει ακόμη επιλέξει τον υποψήφιο πρόεδρό του.

Ο πρόεδρος του KMT Έρικ Τσου, ερωτηθείς αν ο Γκου θα συμπεριληφθεί στη διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων του κόμματος, δεν έδωσε οριστική απάντηση, αλλά δήλωσε ότι ο Γκου αποτελεί «σημαντικό μέρος του μπλε στρατοπέδου», αναφερόμενος στα χρώματα του κόμματος.

Αυτή τη στιγμή ο δήμαρχος της Νέας Ταϊπέι Χου Γιου -ιχ είναι ο  επικρατέστερος υποψήφιος για την ανάδειξη του υποψήφιου του KMT.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν έχει ήδη επιλέξει τον αντιπρόεδρο Γουίλιαμ Λάι ως υποψήφιο του 2024, καθώς η πρόεδρος Τσάι Ινγκ- γουέν δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά από δύο θητείες.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT