Ιαπωνία: Νέες εικόνες από το εσωτερικό του αντιδραστήρα της Φουκουσίμα προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια του

Ιαπωνία: Νέες εικόνες από το εσωτερικό του αντιδραστήρα της Φουκουσίμα προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια του

Περίπου 880 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργών λιωμένων πυρηνικών καυσίμων παραμένουν στο εσωτερικό των τριών αντιδραστήρων.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες που κατέγραψε ρομποτικός ανιχνευτής στο εσωτερικό ενός από τους τρεις αντιδραστήρες στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία έδειξαν εκτεθειμένες χαλύβδινες ράβδους και τμήματα του εξωτερικού τσιμεντένιου τοίχου του να λείπουν, προκαλώντας ανησυχίες για την αντοχή του σε σεισμούς σε περίπτωση άλλης μεγάλης καταστροφής.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού, η Tokyo Electric Power Company Holdings, στέλνει ρομποτικούς ανιχνευτές στο εσωτερικό του πρωτεύοντος θαλάμου συγκράτησης της Μονάδας 1 από πέρυσι. Τα νέα ευρήματα που ανακοινώθηκαν την Τρίτη προέκυψαν στα τέλη Μαρτίου.

Ιαπωνία: Νέες εικόνες από το εσωτερικό του αντιδραστήρα της Φουκουσίμα προκαλούν ανησυχία για την ασφάλεια του-1
AP

Eκπρόσωπος της TEPCO δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ο χαλύβδινος οπλισμός είναι σε μεγάλο βαθμό άθικτος, αλλά η εταιρεία σχεδιάζει να αναλύσει περαιτέρω τα δεδομένα και τις εικόνες τους επόμενους δύο μήνες για να διαπιστώσει αν και πώς μπορεί να βελτιωθεί η αντισεισμική αντοχή του αντιδραστήρα.

Οι εικόνες του εκτεθειμένου χαλύβδινου οπλισμού έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια του αντιδραστήρα.

Περίπου 880 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργών λιωμένων πυρηνικών καυσίμων παραμένουν στο εσωτερικό των τριών αντιδραστήρων. Ρομποτικοί ανιχνευτές έχουν παράσχει κάποιες πληροφορίες, αλλά η κατάσταση των συντριμμιών παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Η ποσότητα είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερη από τα κατεστραμμένα καύσιμα που αφαιρέθηκαν κατά τον καθαρισμό του πυρηνικού σταθμού Three Mile Island στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη μερική τήξη του πυρήνα του το 1979.

Ο τρομακτικός σεισμός των 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου του 2011 προκάλεσε ένα σαρωτικό τσουνάμι που κατέστρεψε τα συστήματα παροχής ρεύματος και ψύξης του σταθμού.  Το πυρηνικό δυστύχημα που ακολούθησε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ο οποίος πλημμύρισε με αποτέλεσμα να προκληθεί τήξη των πυρήνων τριών από τους έξι αντιδραστήρες του, ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και κατέστησε ολόκληρες περιοχές ακατοίκητες για χρόνια.

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT