Γαλλία: Ακαρπη η πρώτη συνάντηση κυβέρνησης – συνδικάτων για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Ακαρπη η πρώτη συνάντηση κυβέρνησης – συνδικάτων για το συνταξιοδοτικό

Συνδικάτα και κυβέρνηση αναμένουν πλέον τη γνωμοδότηση του Συνταγματικού Συμβουλίου στις 14 Απριλίου, αναφορικά με τη συνταγματικότητα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τις συνδικαλιστικές ενώσεις, που στόχο είχε να βρεθεί μια διέξοδος στην κρίση που έχει προκληθεί από την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, κατέληξε σε «αποτυχία», σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης, ενώ τα συνδικάτα από την πλευρά τους συνεχίζουν να ζητούν να αποσυρθεί η προωθούμενη από τον Εμανουέλ Μακρόν μεταρρύθμιση με την οποία αυξάνεται από τα 62 στα 64 έτη το όριο της συνταξιοδότησης.

Η συνάντηση με την Ελιζαμπέτ Μπορν, η πρώτη από την έναρξη τον Ιανουάριο της εκτεταμένης κινητοποίησης κατά της μεταρρύθμισης, διήρκεσε πάντως λιγότερο από μία ώρα και κατέληξε σε «αποτυχία», σύμφωνα με τις οκτώ οργανώσεις που συμμετείχαν.

«Επαναλάβαμε στην πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη δημοκρατική διέξοδος παρά μόνο η απόσυρση του κειμένου. Η πρωθυπουργός απάντησε πως επιθυμεί το κείμενο να παραμείνει», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου CFTC, Σιρίλ Σαμπανιέ.

Οι συνδικαλιστές είχαν προειδοποιήσει πως θα αποχωρούσαν από τη συνάντηση αν η Ελιζαμπέτ Μπορν αρνιόταν να μιλήσει για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η πρωθυπουργός, η οποία δέχθηκε τις οργανώσεις στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν για πρώτη φορά μετά τις 10 Ιανουαρίου, είχε υποσχεθεί πως «θα ακούσει για όλα τα ζητήματα», παρά τα «σημεία διαφωνίας».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του CFDT, του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου, είχε προειδοποιήσει πως σε περίπτωση αρνητικής απάντησης για τα 64 χρόνια, «θα φύγουμε».

Η μεταρρύθμιση αυτή έχει προκαλέσει στη Γαλλία μια πρωτοφανή κινητοποίηση, βγάζοντας στους δρόμους έως και 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους στις 7 Μαρτίου (σύμφωνα με τις αρχές).

Τα συνδικάτα και η κυβέρνηση αναμένουν πλέον το Συνταγματικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί στις 14 Απριλίου αν η μεταρρύθμιση αυτή είναι σύμφωνη με το γαλλικό νόμο. Την ίδια ημέρα, το Συνταγματικό Συμβούλιο θα αποφανθεί, επίσης, σχετικά με την εγκυρότητα ενός κειμένου το οποίο έχει κατατεθεί από την αριστερή αντιπολίτευση και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα του συνταξιοδοτικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT