Οι βρώμικες ακτές της Βρετανίας – Νέος «πονοκέφαλος» των Τόρις

Οι βρώμικες ακτές της Βρετανίας – Νέος «πονοκέφαλος» των Τόρις

Μέρος της βρετανικής κοινωνίας εμφανίζεται εξοργισμένο εξαιτίας της εγκατάλειψης ακατέργαστών λυμάτων σε ποτάμια και ακτές της Βρετανίας, με ευθύνη των ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας νέος, απροσδόκητος «πονοκέφαλος» φαίνεται πως ανακύπτει για τον Ρίσι Σούνακ και την κυβέρνηση του. Μερίδα της βρετανικής κοινωνίας εμφανίζεται εξοργισμένο για τη ρίψη και την εγκατάλειψη ακατέργαστών λυμάτων σε ποτάμια και ακτές της Βρετανίας με ευθύνη των ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης. Οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει την οργή τόσο των ντόπιων, όσο και παραθεριστών, με πολλές πάλαι ποτέ «ένδοξες» βρετανικές παραλίες να έχουν μετατραπεί σε εστίες ρύπανσης.

Στη σκιά των παραπάνω εξελίξεων, τρεις αγγλικές εφημερίδες προωθούν καμπάνιες υπέρ της απολύμανσης των υδάτων, με την αρμόδια υπουργό Περιβάλλοντος να προχωρά στην εξαγγελία μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται και πρόστιμα σε εταιρείες ύδρευσης που δεν τηρούν τους κανονισμούς.

Η εξαγγελία, ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι αρκετή ώστε να ανακόψει τη δημόσια δυσαρέσκεια. Το θέμα, άλλωστε, απασχολεί έντονα τη βρετανική κοινωνία, με τους βουλευτές των Τόρις στις πληττόμενες παράκτιες και αγροτικές περιοχές να φοβούνται το πολιτικό κόστος ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ενδεικτική είναι δήλωση ενός συντηρητικού βουλευτή ο οποίος τονίζει ότι μπορεί το θέμα των λυμάτων να μην είναι το κυρίαρχο ή το πιο συχνό θέμα που θίγουν οι ψηφοφόροι, αλλά είναι αυτό που αντιμετωπίζεται με τον πιο βιτριολικό και καυστικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγγλία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο της οποίας το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένο. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος του έχει περιέλθει από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σε μεγάλα, περιφερειακά μονοπώλια, τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην αγγλική κοινωνία.

Το χρονικό 

Εταιρείες ύδρευσης εγκαταλείπουν συχνά τα ακατέργαστα λύματα τους σε ποτάμια και ακτές, μια πρακτική που θεωρητικά επιτρέπεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» – για παράδειγμα, όταν οι υπόνομοι υπερχειλίζουν λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Στην περίπτωση που τα λύματα δεν έχουν πρώτα υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία, οι εταιρείες παρανομούν.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος, έθεσαν εκ νέου στο επίκεντρο το μέγεθος του προβλήματος των διαρροών λυμάτων και έφεραν την κυβέρνηση ξανά αντιμέτωπη με «εχθρικά» δημοσιεύματα από τον Τύπο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί σε έναν «πονοκέφαλο» που τριγυρίζει τους Τόρις από το 2021, όταν μια διαδικτυακή καμπάνια για το εν λόγω ζήτημα έλαβε μαζικές διαστάσεις έπειτα από ένα άρθρο που τους κατηγορούσε ότι νομοθέτησαν ευνοϊκά προς τις εταιρείες που εγκαταλείπουν τα λύματα τους σε ακτές και ποτάμια.

Στο στόχαστρο είχαν μπει δεκάδες βουλευτές με την κατηγορία ότι «μπλόκαραν» ένα σχέδιο νόμου της αντιπολίτευσης που προσπαθούσε να οριοθετήσει την αυθαίρετη δράση των εταιρειών. Τότε, οι συντηρητικοί βουλευτές είχαν χαρακτηρίσει την πρόταση της αντιπολίτευσης «ανεδαφική» και καταδίκασαν τις αναρτήσεις που τους «στοχοποιούσαν».

Πολιτικές ανακατατάξεις με αφορμή τα λύματα

Ενώ οι τοπικές εκλογές του Μαΐου πλησιάζουν, υπουργοί αγωνιούν για το πολιτικό τους μέλλον, με το ζήτημα της ύδρευσης να αποτελεί – πρωτοφανώς – κεντρικό θέμα του προεκλογικού διαλόγου.

Το θέμα έχουν «τρέξει» πολιτικά οι «Πράσινοι», οι οποίοι έχουν αυξήσει την πολιτική τους επιρροή σε αυτές τις κομητείες, καθώς και οι Φιλελεύθεροι που προωθούν τις δικές του θέσεις, όπως και οι Εργατικοί.

«Οι πολίτες είναι πραγματικά τρομοκρατημένοι με την ποσότητα των ακατέργαστων λυμάτων που βλέπουν να αφήνονται στις θάλασσες τους», σημειώνει υποψήφια βουλευτής των Εργατικών στις περιοχές Hastings και Rye, οι οποίες ελέγχονται από τους συντηρητικούς. Η ίδια καταγγέλλει ότι παραθαλάσσια εστιατόρια έχουν πληγεί λόγω της μείωσης της τουριστικής κίνησης, αναφέροντας και περιπτώσεις κατοίκων που αναγκάστηκαν να μεταβούν στο νοσοκομείο αφότου έκαναν κολύμπησαν στη θάλασσα.

Οι Συντηρητικοί από την πλευρά τους κατηγορούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ότι «εργαλειοποιούν» ένα θέμα το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει με ενεργό τρόπο να λύσει.

Ταυτόχρονα, άλλα στελέχη των Τόρις εκφράζουν τη σιγουριά ότι η πλειοψηφία των πολιτών θα πειστεί τελικά – με εξαίρεση ορισμένες περιθωριακές ομάδες ακτιβιστών. Προβληματισμό παρόλα αυτά προκαλεί το γεγονός ότι το βάρος για την επίλυση του θέματος έχει πέσει στους ώμους της Τερέζα Κόφι, στενής συνεργάτιδος της Λιζ Τρας και ενός εκ των λιγότερο δημοφιλών στελεχών της κυβέρνησης.

Η ίδια, μάλιστα, δέχεται πυρά από πολλές πλευρές, όχι μόνο για τα λύματα, αλλά και για την αποτυχία της να παρουσιάσει έναν πειστικό σχεδιασμό για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα καθώς και για την τεταμένη σχέση της με την Εθνική Ένωση Αγροτών.

Με τις εκλογές να πλησιάζουν, η Κόφι φαίνεται πως δεν έχει πολύ καιρό στη διάθεση της για να αντιστρέψει αυτή τη «δύσοσμη παλίρροια» που πλήττει το κόμμα της.

Πηγή: Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT