Πολωνία: Αντιδράσεις των αγροτών και πολιτική αναταραχή από την επίσκεψη Ζελένσκι στην Βαρσοβία

Πολωνία: Αντιδράσεις των αγροτών και πολιτική αναταραχή από την επίσκεψη Ζελένσκι στην Βαρσοβία

Τεράστιες ροές φθηνών ουκρανικών σιτηρών κατέληξαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επηρεάζοντας τις τιμές των σιτηρών για τους τοπικούς αγρότες, κυρίως στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βαρσοβία την Τετάρτη έφερε μια «μίνι» πολιτική κρίση καθώς ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας παραιτήθηκε την ίδια ημέρα δεδομένης της οργής των αγροτών για τον αντίκτυπο των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στις τιμές.

Ο Χένρικ Κάβαλτσικ είπε πως αποφάσισε να εγκαταλείψει τον θώκο λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρατείνει τις αδασμολόγητες εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέχρι τον Ιούνιο του 2024. Οι Πολωνοί αγρότες είχαν ζητήσει να επιβληθούν δασμοί. «Καθώς είναι σαφές πως αυτό το αίτημα δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το σημείο, αποφάσισα να παραιτηθώ από υπουργός Γεωργίας», είπε ο Κόβαλτσικ.

Πέρυσι, η ΕΕ δημιούργησε λωρίδες αλληλεγγύης για να διευκολύνει τις εξαγωγές σιτηρών από την εμπόλεμη Ουκρανία, τα λιμάνια της οποίας είχαν αποκλειστεί. Τεράστιες όμως ροές φθηνών ουκρανικών σιτηρών κατέληξαν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επηρεάζοντας τις τιμές των σιτηρών για τους τοπικούς αγρότες, κυρίως στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Οι πρωθυπουργοί πέντε χωρών μελών περιλαμβανομένης της Πολωνίας έστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν την περασμένη Παρασκευή ζητώντας να αναληφθεί δράση για τις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων.

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε, επίσης, πρόσφατα ένα πακέτο στήριξης ύψους 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για τους Βούλγαρους, Πολωνούς και Ρουμάνους αγρότες που πλήττονται από την αθρόα εισροή των ουκρανικών σιτηρών στις αγορές. Το πολωνικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα προσθέσει επιπλέον εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που θα καταστήσει το συνολικό ποσό που προορίζεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς στα 280 εκατομμύρια ζλότυ (59,6 εκατομμύρια ευρώ).

Άρρηκτοι δεσμοί παρά τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου

Η Βαρσοβία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Κιέβου και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, πείθοντας τις απρόθυμες χώρες να εφοδιάσουν την Ουκρανία με βαρύ οπλισμό. Στο πλαίσιο αυτό χθες, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είπε ότι «στο μέλλον» η χώρα του μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία όλα τα καταδιωκτικά MiG-29, σοβιετικής κατασκευής, που διαθέτει. Η Πολωνία έχει ήδη δώσει οκτώ MiG-29 και πρόκειται σύντομα να στείλει άλλα έξι στο Κίεβο. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες ο Ντούντα είπε ότι η παράδοση όλων των MiG-29 (συνολικά είναι περίπου 30) θα εξαρτηθεί από «μια συμφωνία μεταξύ των συμμάχων» της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ. Εξήγησε ότι είναι αναγκαίο το «πράσινο φως» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, δεδομένου ότι τα MiG-29 που παραμένουν στην κατοχή της χώρας του έχουν προσαρμοστεί «στα πρότυπα του ΝΑΤΟ», κυρίως σε ό,τι αφορά τα συστήματα επικοινωνίας και την ικανότητά τους να εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις στον νατοϊκό εναέριο χώρο.

Νωρίτερα, ο Ντούντα απένειμε στον Ζελένσκι το παράσημο του Τάγματος του Λευκού Αετού, την υψηλότερη διάκριση της Πολωνίας.

«Σταθήκατε στο πλάι μας και είμαστε ευγνώμονες. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια ιστορική σχέση, ένα ιστορικό αποτέλεσμα και μια ιστορική ισχύς μεταξύ των χωρών μας», είπε ο Ζελένσκι παραλαμβάνοντας το παράσημο.

Ο Ντούντα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα αναδειχθεί νικήτρια στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η καθοδήγησή σας σε συνδυασμό με τον ηρωισμό των Ουκρανών στρατιωτών έσωσαν την Ουκρανία. Δεν αμφιβάλουμε ότι η καθοδήγησή σας σώζει την Ευρώπη από τον κατακλυσμό του ρωσικού ιμπεριαλισμού», είπε.

Πηγή: Reuters, Euractiv, Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT