Ουγγαρία: «Οι σχέσεις μας με την Σουηδία είναι κακές» ανέφερε ο προσωπάρχης του Όρμπαν

Ουγγαρία: «Οι σχέσεις μας με την Σουηδία είναι κακές» ανέφερε ο προσωπάρχης του Όρμπαν

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας επανέλαβε λοιπόν τις ανησυχίες του κυβερνώντος κόμματος σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ επικαλούμενος την επικριτική στάση της σκανδιναβικής χώρας απέναντι στον πρωθυπουργό.

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην εκτίμηση ότι οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε «χαμηλό σημείο», εξέφρασε την Πέμπτη ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν καλώντας τη Στοκχόλμη να λάβει μέτρα για την τόνωση της εμπιστοσύνης, καθώς επιδιώκει την υποστήριξη της Βουδαπέστης για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Μετά από μήνες κωλυσιεργίας από το κυβερνών κόμμα του Όρμπαν, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικύρωσε πρόσφατα ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι στην Σουηδία. 

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας επανέλαβε λοιπόν τις ανησυχίες του Fidesz σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας για το ΝΑΤΟ επικαλούμενος την επικριτική στάση της σκανδιναβικής χώρας απέναντι στον Βίκτορ Όρμπαν για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου. 

Παράλληλα η Ουγγαρία έχει επικαλεστεί και τις αμφιβολίες της Τουρκίας, η οποία κατηγορεί τη Σουηδία ότι αποτελεί καταφύγιο για Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα – σε μια διαδικασία όπου στην πραγματικότητα τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη. «Προσθέτοντας και τα παράπονα της Άγκυρας, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών, τουλάχιστον όχι μέχρι οι Σουηδοί να αρχίσουν να αλλάζουν τον τόνο τους και να βοηθήσουν στην επούλωση αυτών των παρατεταμένων πληγών», είχε δηλώσει σχετικά σύμβουλος του Όρμπαν. 

Εκτός από το αδιέξοδο με την Τουρκία, η ουγγρική καθυστέρηση ανησυχεί τη Σουηδία λόγω των δεσμών του Βίκτορ Ορμπαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται ότι υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος του κόμματος Fidesz, του κόμματος του Ορμπαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, στις αρχές Μαρτίου, ζήτησε από τους Σουηδούς πολιτικούς αξιωματούχους να σταματήσουν τα «ψέματα» για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, σε μια υπόθεση μακράς αντιπαράθεσης της Βουδαπέστης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT