Ιαπωνία: Ελλειψη χώρου ταφής για εκατομμύρια κοτόπουλα που θανατώθηκαν λόγω της γρίπης των πτηνών

Ιαπωνία: Ελλειψη χώρου ταφής για εκατομμύρια κοτόπουλα που θανατώθηκαν λόγω της γρίπης των πτηνών

Η μορφή του ιού που κυκλοφορεί μολύνει ένα ευρύ φάσμα άγριων πτηνών και στη συνέχεια μεταδίδεται στα οικόσιτα, με συνέπεια να έχει εμφανιστεί και σε άλλα ζώα, όπως αλεπούδες, αρκούδες και φώκιες.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιαπωνία ανέφερε ότι 16 από τους 26 νομούς της χώρας δεν διαθέτουν χώρο ώστε να ταφούν «σωστά» τα κοτόπουλα που θανατώθηκαν επειδή είχαν προσβληθεί από γρίπη των πτηνών. Ενώ οι τοπικές αρχές και οι φάρμες συνήθως θανατώνουν και θάβουν τα ζώα για να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού, η έλλειψη γης έχει πλέον καθυστερήσει αυτές τις προσπάθειες, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, οι αρχές έχουν αναγκαστεί να θανατώσουν πάνω από 17 εκατομμύρια κοτόπουλα προσβεβλημένα με τον ιό. «Η γρίπη των πτηνών μπορεί να μολύνει ακόμη και νέες πτηνοτροφικές μονάδες με σύγχρονο εξοπλισμό και χωρίς παράθυρα», δήλωσε πτηνοτρόφος κοντά στο Τόκιο.

Τα άγρια πτηνά είναι κυρίως υπεύθυνα για τη διάδοση του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα υδρόβια πτηνά, όπως οι πάπιες, μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια χωρίς να πεθάνουν και να την εισάγουν στα πουλερικά μέσω μολυσμένων περιττωμάτων, σάλιου και άλλων μέσων.

Η μορφή του ιού που κυκλοφορεί μολύνει ένα ευρύτερο φάσμα άγριων πτηνών και στη συνέχεια μεταδίδεται στα οικόσιτα με συνέπεια να έχει εμφανιστεί και σε άλλα ζώα, όπως αλεπούδες, αρκούδες και φώκιες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποστεί απώλειες – ρεκόρ σε πουλερικά τον τελευταίο χρόνο, αφήνοντας ορισμένους αγρότες να αισθάνονται αβοήθητοι.

Πρόβλημα προσφοράς για την Ευρώπη

Τα νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Ιαπωνία φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο την τεράστια κρίση που περνά ο τομέας των πουλερικών, η οποία παράλληλα αυξάνει τόσο το επισιτιστικό πρόβλημα όσο και τις τιμές των συναφών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, επιδεινώνοντας το πρόβλημα του κόστους διαβίωσης και του πληθωρισμού.

Μια πιο πρόσφατη έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι η στενή προσφορά παραμένει ένα διαρκές ζήτημα στην Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών οδηγούν σε «θανάτωση και περιορισμένη επέκταση» και το υψηλό κόστος παραγωγής έχει επίσης, σύμφωνα με το RaboResearch, αναγκάσει τους μικρούς και μεσαίους παίκτες να μειώσουν την προσφορά τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανέφεραν όλες μείωση της παραγωγής πουλερικών το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους και ότι αυτή η τάση συνεχίστηκε και φέτος.

Η RaboResearch έχει δείξει ότι η παραγωγή πουλερικών είναι πιθανό να αυξηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023 και, παρόλο που αναμένει ότι οι ανησυχίες για τη γρίπη των πτηνών θα παραμείνουν, θεωρεί πως αυτό θα μειωθεί κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο.

Η τελευταία έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι με τις τρέχουσες απαιτήσεις της αγοράς στην Ε.Ε. υπήρξε «συνεχής ζήτηση εισαγωγών», με τις συνολικές εισαγωγές πουλερικών στην Ε.Ε. το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους να αυξάνονται κατά 6% σε 227.000 μετρικούς τόνους.

«Η διατήρηση της προσφοράς σε ισορροπία με την αγορά θα είναι το κλειδί για τους παραγωγούς. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό τους καλοκαιρινούς μήνες στην Ευρώπη, όταν οι κίνδυνοι για γρίπη των πτηνών είναι χαμηλότεροι», αναφέρει η έκθεση.

Με πληροφορίες από NHK, Reuters

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT