Το Πεκίνο υπέρ της «στρατηγικής αυτονομίας» των χωρών της Μέσης Ανατολής

Το Πεκίνο υπέρ της «στρατηγικής αυτονομίας» των χωρών της Μέσης Ανατολής

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ υποδέχθηκε σήμερα στο Πεκίνο τους ΥΠΕΞ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο υποστηρίζει τη διατήρηση της στρατηγικής ανεξαρτησίας των χωρών της Μέσης Ανατολής, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, έχοντας στο πλευρό του τους ομολόγους του από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία.

Τεχεράνη και Ριάντ είχαν νωρίτερα σήμερα, υπογράψει κοινή δήλωση με την οποία ανακοίνωναν την αποκατάσταση των διπλωματικών τους δεσμών, μια αποκατάσταση που επιτεύχθηκε έπειτα από κινεζική διαμεσολάβηση.

«Η Κίνα θα συνεργαστεί με τις χώρες (της περιοχής) για την υλοποίηση πρωτοβουλιών προκειμένου να προωθηθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα (και) η ανάπτυξη» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ.

Το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV είχε χαιρετίσει νωρίτερα σήμερα «την πρώτη επίσημη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών (σ.σ. του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας) εδώ και πάνω από επτά χρόνια», σε μια πρόοδο που επετεύχθη «με την ενεργή μεσολάβηση της Κίνας».

Μετά την συνάντησή τους στο Πεκίνο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, και ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Φαϊζάλ μπιν Φάρχαν, διαβεβαίωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεχίσουν το έργο τους για την επαναπροσέγγιση των χωρών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT