Αργεντινή: «Βαβέλ» με την πνευματική ιδιοκτησία του Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Αργεντινή: «Βαβέλ» με την πνευματική ιδιοκτησία του Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Η σύζυγός του, Μαρία Κοδάμα, πέθανε προ ημερών χωρίς να αφήσει διαθήκη. Πέντε ανιψιοί της διεκδίκησαν άμεσα την περιουσία και τα πνευματικά δικαιώματα του μεγάλου συγγραφέα.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πνευματική ιδιοκτησία των έργων του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο οποίος θεωρείται ο σημαντικότερος συγγραφέας της Αργεντινής του 20ού αιώνα, έχει περιέλθει σε εκκρεμότητα καθώς η χήρα του πέθανε τον περασμένο μήνα χωρίς να αφήσει διαθήκη.

Η Κοδάμα πέθανε στο Μπουένος Άιρες σε ηλικία 86 ετών, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε. Ήταν συγγραφέας, μεταφράστρια, συνεργάτιδα και μοναδική διαχειρίστρια του έργου του Μπόρχες, που κριτικοί λογοτεχνίας θεωρούν πως συγκαταλεγόταν στους σημαντικότερους ποιητές, δοκιμιογράφους και μυθιστοριογράφους της εποχής του.

Η αποκάλυψη που έγινε αυτή την εβδομάδα εξέπληξε τους λογοτεχνικούς κύκλους της χώρας, δεδομένου ότι η σύζυγος του Μπόρχες, Μαρία Κοδάμα αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στην προστασία της κληρονομιάς του. Η σύζυγος του συγγραφέα έργων όπως τα «Μυθοπλασίες», «Το βιβλίο της άμμου», «Το Άλεφ» ή ακόμη «Η αναφορά του Μπρόουντι», δημιούργησε, το 1988, το Ίδρυμα Χοσέ Λουίς Μπόρχες.

Ο διάσημος συγγραφέας του «Βιβλίου των φανταστικών όντων» πέθανε στα 86 του, τον Ιούνιο του 1986, στη Γενεύη της Ελβετίας, δυο μήνες αφού παντρεύτηκε με την Κοδάμα.

«Αν όντως δεν υπάρχει διαθήκη, αυτό προκαλεί έκπληξη», δήλωσε ο Σαντιάγο Γιαχ, ένας συγγραφέας που είναι ειδικός στο έργο του Μπόρχες. Ο Γιαχ πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση από τον επί χρόνια δικηγόρο της Κοδάμα, Φερνάντο Σότο «δημιούργησε θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού».

Ο Σότο μάλιστα θεωρεί από την πλευρά του «απολύτως αδύνατο» να βρεθεί διαθήκη. 

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του δικηγόρου πέντε από τα ανίψια της Κοδάμα πήγαν στο δικαστήριο για να δηλώσουν τους εαυτούς τους ως κληρονόμους της, επιδιώκοντας να αποκτήσουν την κυριότητα της περιουσίας της συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των έργων του Μπόρχες και αρκετών πολύτιμων χειρογράφων.

Σύμφωνα με το δίκαιο της Αργεντινής, εάν δεν υπάρχει διαθήκη και φυσικοί κληρονόμοι, η περιουσία ενός ατόμου περιέρχεται στο κράτος.

Πηγή: Associated Press

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT