Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα λέει «όχι» σε κινεζική διαμεσολάβηση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Μόσχα λέει «όχι» σε κινεζική διαμεσολάβηση

Νωρίτερα σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε ζητήσει από την κινεζική ηγεσία να «επαναφέρει τη Μόσχα στον δρόμο της λογικής».

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο αποκλείει ενδεχόμενη διαμεσολάβηση του Πεκίνου για την ειρήνευση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας -στον αντίποδα- ότι η Μόσχα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο μιας κινεζικής διαμεσολάβησης, αφού ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε από το Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι υπολογίζει στον Σι Τζινπίνγκ για να «επαναφέρει τη Ρωσία στη λογική».

Το Πεκίνο έχει παρουσιάσει, εδώ και μήνες, ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων για την Ουκρανία, ωστόσο επισήμως δηλώνει ουδέτερο. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, ούτε έχει μιλήσει μέχρι τώρα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία υπογραμμίζει πως η ειρήνη θα έρθει αφού αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από τα ουκρανικά εδάφη. Η Μόσχα, από την πλευρά της, το ελάχιστο που θέλει είναι να παραιτηθεί το Κίεβο από τις πέντε ουκρανικές περιφέρειες που έχει προσαρτήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT