Γαλλία – δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη Λεπέν

Γαλλία – δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα 10 μονάδων για τη Λεπέν

Εάν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν θα επικρατούσε με ποσοστό 55%, αφήνοντας τον Μαρκόν 10 μονάδες πίσω.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις προεδρικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στη Γαλλία τον Απρίλιο του 2022 συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες ένας χρόνος. Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν επανεξελέγη στην προεδρία στις 24 Απριλίου του 2022, συγκεντρώνοντας ποσοστό 58,55% έναντι της Μαρίν Λεπέν (41,45%). Δώδεκα μήνες μετά, με φόντο πια την κρίση της προωθούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, οι τάσεις στη χώρα δείχνουν να έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με νέα σφυγμομέτρηση (Elabe/BFM TV), εάν διεξάγονταν σήμερα προεδρικές εκλογές στη χώρα, η Μαρίν Λεπέν θα ερχόταν πρώτη συγκεντρώνοντας το 55% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μετρήσεις, η προερχόμενη από την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι η (δημοσκοπικά) μεγάλη κερδισμένη της έντασης που έχει ξεσπάσει γύρω από την προωθούμενη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, πλην όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τον προερχόμενο από την άκρα αριστερά, Ζαν Λικ Μελανσόν, τα ποσοστά του οποίου δεν αυξάνονται αλλά αντιθέτως μειώνονται σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις (Elabe/BFM TV, Ifop-Fiducial).

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα είναι, ωστόσο, προγραμματισμένες για το 2027, όπερ σημαίνει ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις.

Με πληροφορίες από France24/AFP  

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.g

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT