Η Ουκρανία δίνει στη Ρωσία δύο επιλογές: Να εγκαταλείψει την Κριμαία ή να ετοιμαστεί για μάχη

Η Ουκρανία δίνει στη Ρωσία δύο επιλογές: Να εγκαταλείψει την Κριμαία ή να ετοιμαστεί για μάχη

Ουκρανοί αξιωματούχοι αποσαφηνίζουν τη στάση τους για τις διαπραγματεύσεις της Κριμαίας με τη Ρωσία.

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία δεν έχει αλλάξει τα σχέδιά της όσον αφορά στην Κριμαία και την πρόθεση της να διεκδικήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

«Η Ουκρανία θα επιλέξει τον τρόπο να επαναφέρει την Κριμαία, χρησιμοποιώντας πολιτικά και στρατιωτικά μέσα», δήλωσε στο Politico η Ταμίλα Τασέβα, ειδική επιτετραμμένη του Ουκρανού προέδρου για την Κριμαία.

«Για να ελαχιστοποιήσει τις στρατιωτικές απώλειες και τις απειλές προς τους αμάχους που ζουν σε κατεχόμενα εδάφη, καθώς και την καταστροφή υποδομών, η Ουκρανία σχεδιάζει να δώσει στη Ρωσία τη δυνατότητα να εγκαταλείψει την Κριμαία. Εάν δεν συμφωνήσουν να φύγουν οικειοθελώς, η Ουκρανία θα συνεχίσει να απελευθερώνει τη γη της με στρατιωτικά μέσα», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά της έρχονται αφότου ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Αντρι Σίμπιχα, έδωσε συνέντευξη στους Financial Times, στην οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η Ουκρανία να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα. «Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον στρατό μας».

Τα σχόλια αυτά ήρθαν, ενώ η Ουκρανία εκφράζει ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, πρώτη φορά από τότε που το Κίεβο απέκλεισε το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το περασμένο φθινόπωρο.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ενέκρινε ψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Πούτιν ήταν αδύνατη υπό το φως της απόπειρας προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος θεμελίωσε τον στόχο της Ουκρανίας, να απελευθερώσει όλα τα εδάφη της, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, στη φόρμουλα των 10 βημάτων που παρουσίασε στη σύνοδο κορυφής της G20. «Ο πρόεδρος δεν έχει αλλάξει τη θέση του», δήλωσε στο Politico ο Ιχόρ Ζοβκα, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου.

Μέχρι την εισβολή, η Ουκρανία έβλεπε τις πολιτικές και διπλωματικές συνομιλίες ως τον κύριο τρόπο για να επαναφέρει την Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

«Αλλά τα πράγματα άλλαξαν μετά την εισβολή», είπε η Τασέβα. «Μετά από αυτό που είδαμε στην Μπούτσα, τη Μαριούπολη, το Ιζιούμ, η Ρωσία περιόρισε κάθε δυνατότητα για διαπραγματεύσεις. Και επίσης, πολλές φορές το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι δεν θα κάνει καμία συζήτηση για το μέλλον της χερσονήσου της Κριμαίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι ουκρανικές αρχές έχουν πει πολλές φορές, ότι η στάση τους για το καθεστώς της Κριμαίας δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης – πρόκειται για ουκρανικό έδαφος».

Επιπλέον, Ουκρανοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται μια στρατηγική για το πώς να αντιμετωπίσουν εκατοντάδες συνεργάτες των Ρώσων στην Κριμαία μετά την απελευθέρωση της περιοχής, δήλωσε ο Ολέξεϊ Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι προτάσεις του περιλαμβάνουν την αναγκαστική μετεγκατάσταση όλων των Ρώσων πολιτών που μετακόμισαν στην Κριμαία μετά το 2014 και την επιστροφή κλεμμένων περιουσιών στους Ουκρανούς. «Μόνο ο πρόεδρος μπορεί να αποφασίσει πώς θα επιστρέψει η Κριμαία. Αλλά ήδη σκεφτόμαστε τρόπους για το πώς να την επανενσωματώσουμε με τον καλύτερο τρόπο», είπε ο Ντανίλοφ στο Politico. 

FT: Ανακούφιση σε δυτικούς αξιωματούχους

Οι Financial Times -σχολιάζοντας την δήλωση Σίμπιχα- κάνουν λόγο για την «πιο ρητή εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις» από τότε που διακόπηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, πέρυσι τον Απρίλιο.

«Οι δηλώσεις του Σίμπιχα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στους δυτικούς αξιωματούχους που δυσπιστούν σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει τη χερσόνησο, ενώ παράλληλα ανησυχούν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να την ανακαταλάβει στρατιωτικά θα μπορούσε να οδηγήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώσει τον πόλεμό του, πιθανώς με πυρηνικά όπλα».

Μέχρι σήμερα, ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. «Ο Σίμπιχα, βετεράνος διπλωμάτης που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική στο γραφείο του προέδρου, ήταν στο πλευρό του σε σημαντικές στιγμές του πολέμου. Ο ίδιος είπε, πως ο πρόεδρος και οι βοηθοί του μιλούν τώρα συγκεκριμένα για την Κριμαία, επειδή πλησιάζει η αντεπίθεση του στρατού της Ουκρανίας με σκοπό να ανακτήσει εδάφη», τονίζουν οι FT.

Η Ουκρανία δίνει στη Ρωσία δύο επιλογές: Να εγκαταλείψει την Κριμαία ή να ετοιμαστεί για μάχη-1

«Δύσκολη η γρήγορη στρατιωτική λύση»

O υποναύαρχος Τιμ Γουντς, Βρετανός αμυντικός ακόλουθος στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Κριμαία θα χρειαστεί «μια πολιτική λύση λόγω της συγκέντρωσης δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη στρατιωτική λύση… Ως εκ τούτου, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για να διαπραγματευτεί το Κίεβο και νομίζω ότι (η Ουκρανία) θα ήταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο».

Η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τον Φεβρουάριο του 2014 και προσαρτήθηκε από τη Μόσχα τον επόμενο μήνα, έπειτα από ένα εικονικό δημοψήφισμα – κίνηση που καταδικάστηκε διεθνώς ως παράνομη.

Πηγή: Politico, FT

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT