Μεξικό: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο «Ελ Τσόλο Ιβάν» πρωτοπαλίκαρο του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν

Μεξικό: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο «Ελ Τσόλο Ιβάν» πρωτοπαλίκαρο του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν

Ο «Ελ Τσόλο» συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 μαζί με τον διαβόητο βαρόνο των ναρκωτικών ευρέως γνωστό ως «Ελ Τσάπο» στη Σιναλόα του Μεξικού, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις αρχές.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα υψηλόβαθμο μέλος του καρτέλ Σιναλόα στο Μεξικό που φέρεται να ήταν «δεξί χέρι» του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για διεθνή διακίνηση ναρκωτικών και κατοχή πυροβόλων όπλων, ανακοίνωσαν οι εισαγγελείς την Τρίτη.

Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον 42χρονο Χόρχε Ιβάν Γκαστελούμ Αβίλα, γνωστό και ως «Τσόλο Ιβάν», για συνωμοσία με σκοπό την παρασκευή και διανομή πέντε ή περισσότερων κιλών κοκαΐνης καθώς και πάνω από 1.000 κιλών μαριχουάνας έχοντας εις γνώσιν ότι οι ουσίες αυτές θα εισαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες». Αντίστοιχες κατηγόριες του απαγγέλθηκαν και για την κατοχή πυροβόλων όπλων. 

Ο «Ελ Τσόλο» συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2016 μαζί με το αφεντικό του, τον διαβόητο βαρόνο των ναρκωτικών ευρέως γνωστό ως «Ελ Τσάπο» στη Σιναλόα του Μεξικού, καθώς προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις αρχές. Κατά τη στιγμή της σύλληψής του, ο «Ελ Τσόλο» ήταν επικεφαλής «sicario», ή δολοφόνος, για το καρτέλ Σιναλόα, υποστηρίζουν τα δικαστικά έγγραφα. Τα έγγραφα αναφέρουν επίσης ότι από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Ιανουάριο του 2016, ο εν λόγω άνδρας υπηρέτησε ως υψηλόβαθμο μέλος του καρτέλ Σιναλόα, με επικεφαλής τον «Ελ Τσάπο» και τον Ισμαέλ Γκαρσία επίσης γνωστό ως «Ελ Μάγιο». 

Από τη σύλληψή του, παρέμεινε υπό μεξικανική κράτηση μέχρι την έκδοσή του στις ΗΠΑ την 1η Απριλίου. 

Το «δεξί του χέρι» του «Ελ Τσάπο» αντιμετωπίζει τώρα έως και ισόβια κάθειρξη για την κατηγορία της συνωμοσίας για ναρκωτικά και υποχρεωτική διαδοχική ποινή 30 ετών για το αδίκημα των πυροβόλων όπλων, δήλωσαν οι εισαγγελείς. 

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών έχει πιστώσει το καρτέλ Σιναλόα ως το ένα από τα δύο μεξικανικά καρτέλ που βρίσκονται πίσω από την εισροή φαιντανύλης στις ΗΠΑ, η οποία σκοτώνει δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς.

«Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει στην DEA είναι ουσιαστικά ότι υπάρχουν δύο καρτέλ στο Μεξικό, το καρτέλ Σιναλόα και το καρτέλ της Νέας Γενιάς του Χαλίσκο, που σκοτώνουν Αμερικανούς με φαιντανύλη σε καταστροφικούς ρυθμούς και σε ποσοστά ρεκόρ που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε η Διοικήτρια της DEA Αν Μίλγκραμ σε εκπομπή του CBS.

Ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν εκτίει το τρέχον διάστημα ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο των ΗΠΑ, μετά την καταδίκη του το 2019 από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος. Η έκδοσή του βαρόνου είχε γίνει το 2017.

Πηγή: CBS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT