Κίνα: Γιατί οι γυναίκες της χώρας είναι διστακτικές στο να κάνουν παιδιά

Κίνα: Γιατί οι γυναίκες της χώρας είναι διστακτικές στο να κάνουν παιδιά

Η Κίνα, η οποία ήδη αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού της και αναμένεται να χάσει από την Ινδία την πρωτιά της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, συνεχίζει να αγωνίζεται για να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων.

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο πληθυσμός της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 1961 γεγονός που οφείλεται εν μέρει στο ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να επικεντρωθούν στην καριέρα τους και στους προσωπικούς τους στόχους, αντί να δημιουργήσουν οικογένεια.

Η Κίνα, η οποία ήδη αντιμετωπίζει γήρανση του πληθυσμού της και αναμένεται να χάσει από την Ινδία την πρωτιά της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, συνεχίζει να αγωνίζεται για να αυξήσει το ποσοστό γεννήσεων.

Περίπου 9,56 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν το 2022, έναντι 10,62 εκατομμυρίων ένα χρόνο νωρίτερα, στο χαμηλότερο επίπεδο γεννήσεων τουλάχιστον από το 1950, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά. Συνολικά 10,41 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν, μια μικρή αύξηση σε σχέση με τα περίπου 10 εκατομμύρια που πέθαναν μία χρονιά νωρίτερα.

Το ποσοστό γεννήσεων στην Κίνα, ή ο αριθμός των νεογνών ανά 1.000 άτομα, μειώθηκε σε 6,77 πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1978. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν ότι το 62% του πληθυσμού ήταν σε ηλικία εργασίας, την οποία η Κίνα ορίζει ως άτομα ηλικίας 16 έως 59 ετών, έναντι περίπου 70% πριν από μια δεκαετία, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα καθώς γερνάει ο πληθυσμός της.

«Η Κίνα έχει μεγαλύτερο πληθυσμό μητέρων στο εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με τις χώρες της Δύσης», δήλωσε ο Άντι Σιε ανεξάρτητος οικονομολόγος, στο CNBC. «Στην Κίνα υπάρχει η επιθυμία να κάνεις καριέρα και το να μείνει μητέρα στο σπίτι δεν αποτελεί στόχο. Δεν εμφανίζεται καν στο ραντάρ των περισσότερων γυναικών», πρόσθεσε. 

Μια 31χρονη freelancer σχεδιάστρια από τη Σενζέν λέει ότι είναι ευτυχισμένη που είναι ελεύθερη αυτή τη στιγμή. «Η εξοικονόμηση χρημάτων και η εστίαση στην καριέρα μου είναι οι προτεραιότητές μου τώρα, νιώθω ήδη τόσο εξαντλημένη μετά τη δουλειά, δεν μπορώ να φανταστώ πώς νιώθουν οι γονείς με παιδιά» αναφέρει.

Πρόσθεσε δε ότι οι περισσότεροι σύζυγοι στην Κίνα δεν παίζουν ρόλο στην ανατροφή ενός παιδιού και το βάρος πέφτει εξ ολοκλήρου στις μητέρες.

«Πολλές από εμάς δεν θέλουν να παντρευτούν επειδή τα καθήκοντα του σπιτιού και της ανατροφής των παιδιών θα πέσουν πάνω τους», δήλωσε η γυναίκα. «Αν λοιπόν οι γυναίκες αισθάνονται ότι πρέπει να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, να κερδίζουν χρήματα και να τα κάνουν όλα μόνες τους, γιατί να μην είναι απλώς μόνες τους;» διερωτάται.

Κίνητρα από τις επιχειρήσεις

Η Trip.com είναι μια κινεζική εταιρεία που προσπαθεί να ενθαρρύνει περισσότερες γυναίκες να αποκτήσουν παιδιά.

Σε έναν οργανισμό όπου περισσότεροι από τους μισούς από τους 30.000 υπαλλήλους του είναι γυναίκες, το διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο βρήκε τη δική του λύση για να ενθαρρύνει τις γυναίκες της εταιρείας να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Η Trip.com προσφέρει επιδοτήσεις από 15.000 έως 300.000 δολάρια για να βοηθήσει τους υπαλλήλους να αντισταθμίσουν το βαρύ κόστος της κατάψυξης ωαρίων.

Όταν η πρωτοβουλία ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2018, περισσότερες από 50 εργαζόμενες επικοινώνησαν με την ομάδα πρόνοιας της εταιρείας για να μάθουν αν ήταν επιλέξιμες.

Στις έγκυες εργαζόμενες προσφέρονται δωρεάν μετακινήσεις με ταξί από και προς τη δουλειά και λαμβάνουν παροχές σε μετρητά όταν το παιδί τους γεννηθεί και ξεκινήσει το σχολείο.

Ο περιορισμός

Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι γυναίκες στην Κίνα που θέλουν να καταψύξουν τα ωάριά τους πρέπει να είναι παντρεμένες, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

«Ωστόσο, ορισμένες εξ’ αυτών θέλουν παιδιά αλλά μπορεί να μην είναι έτοιμες να παντρευτούν», δήλωσε στο CNBC ένας επίκουρος καθηγητής από το NUH.  «Οι γυναίκες είναι πλέον οικονομικά πιο ανεξάρτητες…οπότε ο γάμος δεν είναι τόσο ελκυστική επιλογή για τις περισσότερες», είπε ο ίδιος. Επιπλέον, οι γυναίκες που παίρνουν διαζύγιο μετά την απόκτηση παιδιών αντιμετωπίζουν κοινωνικό στίγμα και αγωνίζονται να ισορροπήσουν την καριέρα τους ενώ μεγαλώνουν μόνες τους ένα παιδί.

«Δεν νομίζω ότι είναι ντροπή να είσαι ανύπαντρη μητέρα, αλλά το κράτησα μυστικό από τους συναδέλφους μου, καθώς δεν ήθελα να με βλέπουν διαφορετικά» δήλωσε μια 36χρονη μητέρα από τη Σενζέν.

Ανησυχίες για τη στέγαση

«Οι υψηλές τιμές των ακινήτων στην Κίνα εξακολουθούν να εμποδίζουν πολλά ζευγάρια που θα μπορούσαν να θέλουν να προχωρήσουν την ζωή τους», δήλωσε ο οικονομολόγος Άντι Σιέ.

Η ιδιοκτησία ακινήτων στην Κίνα είναι ένα «πραγματικά ισχυρό σύμβολο ανεξαρτησίας και κοινωνικής ανόδου» και οι άνθρωποι συχνά θα ήθελαν να αγοράσουν ένα σπίτι πριν από τον γάμο. 

Ωστόσο, «το κόστος στέγασης είναι μια μεγάλη ανησυχία για όποιον θέλει να παντρευτεί», δήλωσε πρόσθεσε ο ίδιος. «Πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% για να γίνει ο γάμος πιο ελκυστικός», σύμφωνα με τον οικονομολόγο.

Πηγή: CNBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT