Στέιτ Ντιπάρτμεντ για υπόθεση Γκερσκόβιτς: Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για υπόθεση Γκερσκόβιτς: Η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, οι ρωσικές διωκτικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, 'Εβαν Γκερσκόβιτς.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρνηση των ρωσικών αρχών να επιτρέψουν την προξενική προστασία στον Αμερικανό δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Εβαν Γκερσκόβιτς, ο οποίος συνελήφθη στις 29 Μαρτίου ως ύποπτος για κατασκοπεία, συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ.

Στη διάρκεια ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως το Κρεμλίνο ενημέρωσε το Σαββατοκύριακο επισήμως τον Λευκό Οίκο για τη σύλληψη του Γκερσκόβιτς, αλλά οι προξενικές αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τον συναντήσουν.

«Πρόκειται για παραβίαση των υποχρεώσεων της Ρωσίας που απορρέουν από τη σύμβαση επί των προξενικών σχέσεων και για παραβίαση του διεθνούς δικαίου», είπε ο Πατέλ. «Έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη η ρωσική κυβέρνηση να παράσχει αυτήν την πρόσβαση το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, οι ρωσικές διωκτικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, ‘Εβαν Γκερσκόβιτς, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

Ο ανταποκριτής της αμερικανικής εφημερίδας δήλωσε αθώος, αρνούμενος «κατηγορηματικά» τις κατηγορίες σε βάρος του, μετέδωσαν το Interfax και το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Γκερσκόβιτς, Αμερικανός πολίτης ρωσικής καταγωγής, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην πόλη των Ουραλίων Γεκατερίνεμπουργκ με κατηγορίες για κατασκοπεία, τις οποίες η Wall Street Journal, δυτικοί ηγέτες και συνάδελφοί του χαρακτήρισαν ψευδείς.

Σύμφωνα με το Interfax, ο Γκερσκόβιτς διώκεται βάσει του άρθρου 276 του ρωσικού Ποινικού Κώδικα, κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT