Γιατί οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα ξεπεράσει η Ινδία την Κίνα σε πληθυσμό

Γιατί οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς θα ξεπεράσει η Ινδία την Κίνα σε πληθυσμό

Η Κίνα έχει τους περισσότερους κατοίκους στον κόσμο τουλάχιστον από το 1950, έτος έναρξης των πληθυσμιακών δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η Ινδία αναμένεται να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου ξεπερνώντας την Κίνα του 1,4 δισ. κατοίκων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, οι δημογράφοι δεν είναι σίγουροι για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό. Γνωρίζουν όμως ότι θα συμβεί σύντομα.

Η Κίνα έχει τους περισσότερους κατοίκους στον κόσμο τουλάχιστον από το 1950, έτος έναρξης των πληθυσμιακών δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών. Οι δυο χώρες έχουν περισσότερο από το ένα τρίτο των 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο.

«Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς πότε η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα», δήλωσε ο Μπρούνο Σουμάκερ, δημογράφος στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λουβέν στο Βέλγιο. «Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα, όχι μόνο για τον πληθυσμό της Ινδίας, αλλά και για τον πληθυσμό της Κίνας» πρόσθεσε.

Οι μαθηματικοί υπολογισμοί από μια σειρά ερευνών, καθώς και τα αρχεία γεννήσεων και θανάτων, προβλέπουν ότι η Ινδία θα ξεπεράσει την Κίνα κάποια στιγμή στα μέσα Απριλίου. Αλλά οι δημογράφοι προειδοποιούν ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με επιφύλαξη, καθώς οι αριθμοί είναι ασαφείς και θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν.

«Είναι μια χονδροειδής προσέγγιση, μια εικασία», δήλωσε ο Πατρίκ Ζερλάν, επικεφαλής του τμήματος πληθυσμιακών εκτιμήσεων και προβλέψεων στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Πώς υπολογίζεται ο πληθυσμός;

Οι δημογράφοι του Τμήματος Πληθυσμού του ΟΗΕ κάνουν εκτιμήσεις με βάση προβλέψεις από μια μεγάλη ποικιλία πηγών δεδομένων.

«Η τελευταία επικαιροποίηση των δεδομένων τόσο για την Ινδία όσο και για την Κίνα ήταν τον Ιούλιο του 2022», δήλωσε η Σάρα Χέρτογκ, υπεύθυνη για θέματα πληθυσμού του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Οι δημογράφοι χρησιμοποιούν στη συνέχεια μια στατιστική τεχνική για να συμπεράνουν πότε ο πληθυσμός της Ινδίας θα ξεπεράσει αυτόν της Κίνας», αναφέρει ο Στούαρτ Γκιτέλ-Μπαστέν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Khalifa στο Άμπου Ντάμπι.

Από που προέρχονται οι αριθμοί;

Η αρχική βάση δεδομένων προέρχεται τις απογραφές που διεξάγονται κάθε δεκαετία. Η τελευταία απογραφή της Κίνας έγινε το 2020. Οι δημογράφοι χρησιμοποίησαν αρχεία γεννήσεων και θανάτων, μαζί με άλλα διοικητικά δεδομένα, για να υπολογίσουν πώς αυξήθηκε ο πληθυσμός από τότε.

Η τελευταία απογραφή της Ινδίας έγινε το 2011. Η προγραμματισμένη για το 2021 απογραφή της αναβλήθηκε λόγω COVID-19. «Χωρίς καταμέτρηση πόρτα-πόρτα για περισσότερο από μια δεκαετία, οι δειγματοληπτικές έρευνες συμπλήρωσαν τα κενά για να βοηθήσουν τους δημογράφους και την ίδια την Ινδία», δήλωσε ο Αλόκ Βατζιπέγι της μη κυβερνητικής οργάνωσης Population Foundation of India, με έδρα το Νέο Δελχί.

Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι το Σύστημα Δειγματοληπτικής Καταγραφής, η μεγάλης κλίμακας δημογραφική έρευνα της Ινδίας που συγκεντρώνει στοιχεία για πράγματα όπως γεννήσεις, θάνατοι, γονιμότητα και άλλα.

Γιατί η Ινδία ξεπερνά την Κίνα;

Η Κίνα έχει πληθυσμό που μεγαλώνει ηλικιακά με στασιμότητα στην ανάπτυξη, ακόμη και μετά την υποχώρηση της κυβέρνησης πριν από επτά χρόνια από την πολιτική του ενός παιδιού και μόλις πριν από δύο χρόνια όταν ανακοίνωσε ότι οι οικογένειες μπορούν να έχουν τρία παιδιά.

Η Ινδία έχει πολύ νεότερο πληθυσμό, υψηλότερο ποσοστό γονιμότητας και μείωση της παιδικής θνησιμότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

«Στην Ινδία γεννιούνται περισσότερα μωρά κάθε χρόνο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ η Κίνα έχει ενταχθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με περισσότερους θανάτους κάθε χρόνο από ό,τι γεννήσεις», δήλωσε ο Ντάντλεϊ Πόστον Τζούνιορ, ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας.

Με πληροφορίες από Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT