ΗΠΑ: Πλαστοί οι πίνακες του Ζαν Μισέλ Μπασκιά που είχαν εκτεθεί στο Μουσείο Τέχνης του Ορλάντο

ΗΠΑ: Πλαστοί οι πίνακες του Ζαν Μισέλ Μπασκιά που είχαν εκτεθεί στο Μουσείο Τέχνης του Ορλάντο

Είχε ξεσπάσει σκάνδαλο που οδήγησε στην αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου του, αφού απείλησε μία εμπειρογνώμονα τέχνης και της είπε να «σκάσει».

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας άνδρας από το Λος Αντζελες δήλωσε ένοχος για το σχέδιο απάτης με έργα τέχνης που απέδωσε ψευδώς στον καλλιτέχνη Ζαν Μισέλ Μπασκιά, δήλωσαν την Τρίτη οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς.

Οι πίνακες εκτέθηκαν αρχικά στο Μουσείο Τέχνης του Ορλάντο στη Φλόριντα, προτού κατασχεθούν από ομοσπονδιακούς πράκτορες πέρυσι, σε ένα σκάνδαλο που αναστάτωσε το μουσείο και οδήγησε στην αποχώρηση του διευθυντή του.

Ο Μάικλ Μπάρζμαν παραδέχτηκε ότι αυτός και ένας άλλος άνδρας, ο οποίος προσδιορίζεται μόνο ως «J.F.» στα δικαστικά έγγραφα, δημιούργησαν τους ψεύτικους πίνακες και συμφώνησαν να μοιραστούν τα έσοδα από τις πωλήσεις. «Ο κ. Μπάρζμαν πνιγόταν στα ιατρικά χρέη αφού πάλευε με τον καρκίνο για δεκαετίες», ανέφερε ο δικηγόρος του σε δήλωσή του την Τρίτη. «Σε απόγνωση, συμμετείχε σε αυτό το σχέδιο επειδή φοβόταν μήπως χάσει την ασφάλειά του. Εκτοτε συνεργάστηκε και έκανε ό,τι του ζητήθηκε για να αντισταθμίσει την κακή του κρίση».

Ο Mπάρζμαν παραδέχτηκε στο FBI – ύστερα από επανειλημμένες αρνήσεις σε ομοσπονδιακούς πράκτορες, ότι οι πίνακες δεν είχαν βρεθεί στο ντουλάπι αποθήκευσης του Θαντ Μάμφορντ.

Η ιστορία του διευθυντή του Μουσείου του Ορλάντο

Σύμφωνα με τον τότε διευθυντή και διευθύνοντα σύμβουλο του Μουσείου του Ορλάντο, Ααρον ντε Γκροφτ, ο Μπασκιά πούλησε τα έργα σε χαρτόνι απευθείας στον τηλεοπτικό σεναριογράφο Μάμφορντ, που πέθανε το 2018 και πήρε γρήγορα τα χρήματα (5.000 δολάρια) σε μετρητά. Ομως ο Μάμφορντ δεν πλήρωσε το ενοίκιο του ντουλαπιού και έτσι οι πίνακες πουλήθηκαν σε αρκετούς συλλέκτες. Αυτά τα κομμάτια, στη συνέχεια, δανείστηκαν στο μουσείο του Ορλάντο.

Τα έργα φέρονταν να προέρχονται από την εποχή που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε για στούντιο το υπόγειο που ο έμπορος έργων τέχνης, Λάρι Γκαγκόζιαν, του είχε παραχωρήσει κάτω από το σπίτι του στο Βένις της Καλιφόρνιας. Ο Μπασκιά ετοίμαζε τότε τα νέα έργα του για μια έκθεση στην γκαλερί Gagosian, στο Λος Αντζελες.

Δεν ήξεραν τίποτα

Ωστόσο, ο Γκαγκόζιαν δηλώνει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτών των έργων. Η οικογένεια του Μάμφορντ υποστήριξε, από την πλευρά της, ότι δεν είχε ιδέα γι’ αυτές τις αγορές και ότι ο Μάμφορντ δεν ήταν ο τύπος που θα μπορούσε να εκτιμήσει μια δουλειά και τον τρόμαζε η ιδέα να αγοράσει έργα.

Ενα από τα έργα ήταν ζωγραφισμένο στο πίσω μέρος ενός κιβωτίου αποστολής με ένα ευδιάκριτο εταιρικό σήμα: «FedEx». Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτή η γραμματοσειρά δεν χρησιμοποιήθηκε από τη Federal Express πριν το 1994.

Τα εξπρεσιονιστικά έργα του Μπαστιά, που υπήρξε άστεγος προτού «ανακαλυφθεί» από τον Αντι Γουόρχολ, έχουν γίνει ανάρπαστα στον κόσμο των συλλεκτών. Το 2017, ένας από τους πίνακές του πουλήθηκε για 110,5 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s.

Με πληροφορίες από Associated Press

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT