Μυστικές συνομιλίες του Ιράν με Κίνα και Ρωσία για την απόκτηση «απαγορευμένου» πυραυλικού καυσίμου

Μυστικές συνομιλίες του Ιράν με Κίνα και Ρωσία για την απόκτηση «απαγορευμένου» πυραυλικού καυσίμου

Η Τεχεράνη πραγματοποιεί παράλληλες διαπραγματεύσεις με αξιωματούχος και κυβερνητικές οντότητες και από τις δύο χώρες για την απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων υπερχλωρικού αμμωνίου, μιας ανόργανης ένωσης που, σε συνδυασμό με άλλα καύσιμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προωθητικό πυραύλων.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κίνα και Ρωσία βρίσκονται σε προχωρημένες μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για τον ανεφοδιασμό του με μια βασική χημική ένωση που χρησιμοποιείται στην κίνηση των βαλλιστικών πυραύλων, γνωστοποίησαν διπλωμάτες με γνώση του θέματος.

Η ενέργεια αυτή, αν ευοδωθεί, θα συνιστά σαφή παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών – και πιθανότατα θα βοηθήσει τη Μόσχα να αναπληρώσει το εξαντλημένο απόθεμα των πυραύλων της, αφού μέρος των πυραύλων που θα αναπτύξει το Ιράν θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία.

Η Τεχεράνη πραγματοποιεί παράλληλες διαπραγματεύσεις με αξιωματούχος και κυβερνητικές οντότητες και από τις δύο χώρες για την απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων υπερχλωρικού αμμωνίου (ammonium perchlorate ή A.P., ανόργανη ένωση, που, σε συνδυασμό με άλλα καύσιμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προωθητικό πυραύλων), σημειώνουν οι διπλωμάτες που μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας. 

Των συνομιλιών για την απόκτηση του Α.Ρ. ηγήθηκε στο Πεκίνο ο Ιρανός διπλωμάτης Sajjad Ahadzadeh, ο οποίος εκπροσωπεί την Τεχεράνη ως «σύμβουλος τεχνολογίας» σε Κίνα και ευρύτερη περιοχή. 

Η ακριβής ποσότητα Α.Ρ. που ζητάει το Ιράν δεν έχει γίνει γνωστή, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ενδέχεται να είναι επαρκής για την ανάπτυξη χιλιάδων πυραύλων – μεταξύ των οποίων και των Zolfaghar με εμβέλεια 700 χιλιομέτρων. Αν η συμφωνία επιτευχθεί, κάποιοι από αυτούς τους πυραύλους θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με τα αποκαλούμενα «καμικάζι drones» που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις κατά πολιτικών ουκρανικών στόχων, ενώ παρείχε ακόμη συμβουλές στη Μόσχα για το πώς να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία. 

Οι συνομιλίες για την προμήθεια Α.Ρ. διαδέχονται την αναθέρμανση των σχέσεων Ιράν, Ρωσίας και Κίνας, στον απόηχο του πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει το Πεκίνο για μη παροχή στρατιωτικής στήριξης στη Ρωσίας – αν και παραμένει ασαφές αν και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση που η Κίνα αψηφήσει τις προειδοποιήσεις.

Πηγή: Politico

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT