Διαρροή Εγγράφων Πενταγώνου: Ο Ορμπαν θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους αντιπάλους του

Διαρροή Εγγράφων Πενταγώνου: Ο Ορμπαν θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους αντιπάλους του

Η Βουδαπέστη έχει αναπτύξει στενές σχέσεις τόσο με την Κίνα όσο και με τη Ρωσία.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ως έναν από τους τρεις μεγαλύτερους αντιπάλους του κόμματός του Fidesz, σύμφωνα με αξιολόγηση της CIA που φέρεται να διέρρευσε – υπογραμμίζοντας το βάθος του μακροχρόνιου ρήγματος μεταξύ της Ουάσιγκτον και ενός μέλους του NATO που υπερασπίζεται όλο και περισσότερο τους δεσμούς του με τη Ρωσία και την Κίνα.

Η αποκάλυψη άκρως απόρρητου υλικού, η οποία αποτελεί ήδη τη χειρότερη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας για την Ουάσιγκτον εδώ και πολλά χρόνια, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών της Ουκρανίας, τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται κατά της Ρωσίας και στοιχεία που υποδεικνύουν την κατασκοπεία των ΗΠΑ σε στενούς συμμάχους, όπως η Ουκρανία, η Νότια Κορέα και το Ισραήλ.

Η ενημέρωση των μυστικών υπηρεσιών της CIA, με ημερομηνία 2 Μαρτίου, ανέφερε ότι ο χαρακτηρισμός των ΗΠΑ ως κορυφαίου αντιπάλου από τον Ορμπαν «συνιστά κλιμάκωση του επιπέδου της αντιαμερικανικής ρητορικής».

Η Wall Street Journal δεν ήταν σε θέση να πιστοποιήσει ανεξάρτητα τα έγγραφα που διέρρευσαν, συμπεριλαμβανομένου του φακέλου που περιλαμβάνει το υποτιθέμενο πόρισμα της CIA. Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν, όμως, πως πιστεύουν ότι ορισμένα από τα έγγραφα θα μπορούσαν να είναι αυθεντικά, αν και κάποια φαίνεται να έχουν αλλοιωθεί.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βουδαπέστη έχει εκφράσει βαθύ σκεπτικισμό για τις προτεραιότητες της Δύσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης αποδέσμευσης από τη ρωσική ενέργεια και της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. 

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σίγιαρτο, μιλώντας στη Μόσχα την Τρίτη, δήλωσε ότι πέτυχε μια νέα ενεργειακή συμφωνία με τη Ρωσία, δίνοντας στη Βουδαπέστη περιθώριο να εισάγει ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου πέραν των ποσοτήτων που συμφωνήθηκαν πέρυσι. Η Ουγγαρία έχει επίσης επικρίνει τις προσπάθειες της Δύσης να τη στρατολογήσει ως μέρος ενός ενιαίου μετώπου κατά της Κίνας, την οποία η Βουδαπέστη φλερτάρει επιθετικά εδώ και χρόνια.

Νωρίτερα, φέτος, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, επισκέφθηκε την Ουγγαρία, παρά την ανησυχία των ΗΠΑ για τις αυξανόμενες κινεζικές επενδύσεις στη χώρα. 

Η Βουδαπέστη ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπέγραψε με το Πεκίνο το λεγόμενο μνημόνιο ανάπτυξης υποδομών Belt-and-Road, το οποίο χρηματοδότησε μια σιδηροδρομική γραμμή που κατασκευάστηκε από την Κίνα και συνδέει τη χώρα με τη Σερβία.

Η Ουγγαρία φιλοξενεί το μεγαλύτερο κέντρο προμηθειών της Huawei Technologies Co. εκτός Κίνας, παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ να απομονώσουν την τεχνολογική εταιρεία. Μετά την αποπομπή του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης, ενός αναγνωρισμένου από τις ΗΠΑ κολεγίου που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, ο Όρμπαν συμφώνησε να φιλοξενήσει το Πανεπιστήμιο Fudan της Σαγκάης, του οποίου η ουγγρική πανεπιστημιούπολη θα γίνει το πρώτο κινεζικό πανεπιστήμιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η στάση της Ουγγαρίας απέναντι στην Κίνα έχει αποφέρει οφέλη για τη Βουδαπέστη. Πέρυσι, ο κινεζικός κατασκευαστής μπαταριών Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. ανακοίνωσε ότι κατασκευάζει εργοστάσιο μπαταριών αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ισοδυναμεί με 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια, στο Ντέμπρετσεν της ανατολικής Ουγγαρίας.

Πηγή: Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT