ΗΠΑ: Η οικογένεια του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν φοβάται μήπως μείνει «και πάλι πίσω στη Ρωσία»

ΗΠΑ: Η οικογένεια του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν φοβάται μήπως μείνει «και πάλι πίσω στη Ρωσία»

Ο Αμερικανός πολίτης δεν ήταν μέρος των ανταλλαγών κρατουμένων που έκαναν οι ΗΠΑ με την Ρωσία τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικογένεια του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη, Πολ Γουίλαν, φοβάται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αφήσει εκτός διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία τo ζήτημά του προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Ιβαν Γκερσκόβιτς. Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, οι ρωσικές διωκτικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες για κατασκοπεία εις βάρος του δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ βρέθηκαν να διαπραγματεύονται ανοιχτά με τη Μόσχα για την απελευθέρωση τριών Αμερικανών πολιτών. Ο Τρέβορ Ριντ, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, απελευθερώθηκε στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων τον Απρίλιο του 2022. Ο Γουίλαν δεν συμμετείχε στην επίμαχη ανταλλαγή κρατουμένων, όπως και σε αυτή του Δεκεμβρίου, κατά την οποία ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βοήθησε στην απελευθέρωση της Μπρίτνεϊ Γκράινερ με αντάλλαγμα έναν Ρώσο έμπορο όπλων, γνωστό ως «έμπορο του θανάτου».

Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τότε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι ευνοεί τις διασημότητες έναντι των βετεράνων, καθώς ο Γουίλαν έχει εγκαταλειφθεί σε ρωσική φυλακή με κατηγορίες για κατασκοπεία, που η οικογένειά του και η αμερικανική κυβέρνηση λένε πως είναι αβάσιμες.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος που δεν έχουν γίνει περισσότερα για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή μου, ιδίως καθώς πλησιάζει η τετραετής επέτειος της σύλληψής μου», είχε δηλώσει ο Γουίλαν στο CNN, σε τηλεφωνική επικοινωνία από την απομακρυσμένη ρωσική φυλακή όπου εκτίει ποινή 16 ετών.

«Με συνέλαβαν για ένα έγκλημα που δεν έγινε ποτέ», είπε. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθομαι ακόμα εδώ». «Οι βαλίτσες μου είναι έτοιμες. Είμαι έτοιμος να γυρίσω σπίτι. Απλώς χρειάζομαι ένα αεροπλάνο να έρθει να με πάρει». Είναι προφανές ότι είμαι όμηρος», πρόσθεσε τότε ο Γουίλαν.

Ο Πολ Γουίλαν συνελήφθη με την κατηγορία της κατασκοπείας κατά τη διάρκεια ενός τουριστικού ταξιδιού στη Μόσχα, όπως λέει, τον Δεκέμβριο του 2018. Το 2020 καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και η οικογένειά του και η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι αβάσιμες.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας, τον οποίο επικαλείται το NBC News, δήλωσε ομοίως ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την ελευθερία του Γουίλαν, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε να τον απελευθερώσει χωρίς να πάρει ως αντάλλαγμα έναν Ρώσο κατάσκοπο.

«Τον αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο. Λένε ότι πρόκειται για υπόθεση κατασκοπείας. Είπαν ότι η επιλογή ήταν είτε ένας (η Γκράινερ), είτε κανένας», δήλωσε.

Με πληροφορίες από CNN, Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT